Китай подкрепя Путин, докато напрежението около войната се покачва

В сряда Китай обеща по-силно партньорство с Русия, а президентът на САЩ Джо Байдън събра съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на нарастващото глобално напрежение преди годишнината от инвазията на Москва в Украйна.

Президентът Владимир Путин заяви на огромен държавно организиран патриотичен митинг в Москва, че Русия се бори за своите „исторически“ земи в Украйна, а нейните войници „се сражават геройски, смело, храбро – ние се гордеем с тях“.
В Украйна преминаха на онлайн учебни занятия до края на седмицата поради опасения от засилване на руските ракетни атаки година след инвазията от 24 февруари.

Китайският външен министър Ван И, най-високопоставеният китайски служител, посетил Русия след инвазията, заяви на Путин, че Пекин е готов да укрепи връзките. Времето на криза изисква от Русия и Китай „непрекъснато да задълбочават нашето всеобхватно стратегическо партньорство“, каза той.

Путин заяви, че очаква с нетърпение посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва и задълбочаването на партньорството. Очаква се Си да произнесе „реч за мира“ в петък, но Киев твърди, че не може да се говори за мир, докато руските войски са в Украйна.

„Тази непровокирана и престъпна руска война срещу Украйна, Европа и демократичния свят трябва да приключи с прочистването на цялата украинска земя от руската окупация и със солидни гаранции за дългосрочната сигурност на нашата държава, цяла Европа и целия свят“, заяви президентът Володимир Зеленски.

Русия трябва да започне военни учения с Китай в Южна Африка в петък и изпрати фрегата, оборудвана с хиперзвукови крилати ракети от ново поколение.

Руската агресия в Украйна е променила ситуацията със сигурността в Европа, заяви полският президент Анджей Дуда на среща във Варшава на деветте източни членки на НАТО. Байдън заяви, че Вашингтон е решен да защитава всеки сантиметър от територията на алианса.

„Вие сте предната линия на нашата колективна отбрана“, заяви президентът пред срещата на върха на страните, които се присъединиха към западния военен алианс, след като бяха в съюз с Москва по време на Студената война.
Повечето от тях сега са сред най-силните поддръжници на военната помощ за Украйна и в съвместна декларация призоваха за присъствие на НАТО на източния ѝ фланг.

Байдън заяви, че инвазията е поставила света на изпитание, но Вашингтон и неговите съюзници са показали, че ще защитават демокрацията. Той отхвърли твърдението на Русия, че Западът се стреми да контролира или унищожи Русия, и обвини Москва в престъпления срещу човечеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *