Китай изнесе рекордни количества маски и защитни облекла

Китай е изнесъл близо четири милиарда предпазни маски и 37.5 милиона защитни облекла в над 50 страни, освен респиратори и комплекти за тестване на коронавирус, предаде Франс прес.

Въпреки намалелите случаи на територията на страната, Пекин насърчава заводите да увеличават производството на медицински стоки в момент, когато други държави изпитват недостиг.

Пандемията от Ковид-19 досега е отнела живота на над 65 000 души по света. Общо изнесените от Китай защитни пособия се оценяват на 10,2 милиарда юана (1,33 милиарда евро).

Някои страни обаче се оплакаха от качеството на внесените от Китай медицински стоки. На 28 март Нидерландия обяви изтеглянето на 600 000 маски от пратка с общо 1.3 милиона броя, внесени от Китай, тъй като не отговаряли на изискванията за качество, не покривали добре лицето и филтрите им не функционирали нормално. Пекин отговори, че производителят ясно бил указал, че маските не са хирургически. Испания също върна обратно в края на март хиляди дефектни тестове, изпратени от китайска лаборатория, тъй като не притежавали необходимите разрешителни.

Преди дни българското правителство одобри два проекта на договори, които здравното министерство предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Според първия договор ведомството на Кирил Ананиев ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 долара.  Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара. Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със заповед на Ананиев се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар. Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *