Кирил Петков прехвърля отговорността за Македония на парламента

В началото на редовното заседание на Министерския съвет, на 15 юни, премиерът Кирил Петков започна с предложение, което ще направи на министрите си по въпроса за Република Северна Македония.

„Това решение има две подточки“ – уточни министър-председателят.

Според първата: „Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз, от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на членството на Република Северна Македония и на Република Албания в Европейския съюз, и което е направено в рамките на подготовката или при провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представители или на Съвета „Общи въпроси“, и което се отклонява от Рамковата позиция на Министерския съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз на Комисията по външна политика в Народното събрание“.

Според втората: „Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и в Съвета „Общи въпроси“ да не изразяват съгласие по предложението от точка 1 до обсъждането му в Народното събрание, а при отхвърлянето му от Народното събрание да изразяват отрицателна позиция“.

И за да е по-ясен, премиерът обобщи с думите, че: „Всяко едно предложение, което се разграничава от Рамковата позиция, ще бъде изпращано веднага в Народното събрание. Докато то се обсъжда в Народното събрание, няма да се дава съгласие, а ако има отицателно решение, автоматично ще се дава отрицателен отговор“.

Така, според Петков, ще се избегнат всякакви спекулации около действията на правителството по темата за членството в ЕС на Република Северна Македония.

„Тази тема трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители, намиращи се в Народното събрание. С това този дебат – кой, какво може да направи, би трябвало да приключи. Това вече е решение на Министерския съвет“ – бе категоричен премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *