Кирил Петков: Обясних на Байдън как Путин корумпира върхушката в България

„Имах възможност да поговоря с президента на САЩ Джо Байдън. Повдигнахме много важна тема – как корупцията може да бъде инструмент на Путин на Балканите. Дадох примера за руски и турски поток, където нашата страна изхарчи 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да ползваме и джиповете на „Аркад“ са при г-жа Арнаудова. Оказа се, че Путин го е правил това не само в България.“

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков. В Брюксел се състояха извънредни срещи на върха на НАТО, ЕС и Г-7, в които участва и американският президент Байдън.

„Точно това е инструментът – работиш с политическата върхушка, караш ги да харчат национални пари за  твоите проекти и го правиш през корупция. Оказва се, че Путин го е правил не само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели за целите Балкани“, коментира Петков. Той изтъкна, че в светлината на войната в Украйна стабилността на Западните Балкани става ключов въпрос и по него трябва да се напредне. „Българското правителство има своята роля, европейският път на Северна Македония, на Албания са част от тази стабилност , работим дълго време, но трябва напреднем“, допълни Петков.

По повод критиките за пасивна позиция на България в подкрепата за Украйна Петков бе категоричен, че президентът на Украйна Володимир Зеленски не счита така. „Беше ясно казано от президента Зеленски, България беше включена ясно сред страните, които подкрепят Украйна. Който се е притеснявал, че сме в друг лист, нека гледа интервюто, ние бяхме специално посочени „България е за Украйна“, коментира Петков. Той благодари на българите, включили се вчера в шествието в подкрепа на Украйна, защото това е по-добро послание от това на политиците. Петков отказа да съобщи коя е социологическата агенция, предоставила данните, че 84% от българите са против пращането на оръжия в Украйна с аргумента, че не иска да  й прави реклама.

1 коментар

  1. РњРѕР№ сын вчера днем поехал на поезде к нам домой в Сургут. Там подошли военные и потребовали предъявить его удостоверение личности. После этого, ему объявили что он задержан в соответствии с законом, как гражданин Российской Федерации, который избегает срочной службы. Так же сообщили что необходимо прийти в областной военкомат для постановки на учет в армии нашей федерации. Сообщили это все 20 минут назад, там ему дали позвонить родственникам. От военкомата писем не было! Кто слышал что можно предпринять в такой неразберихе?Это что, начали забирать воевать на Украину?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *