Каримански трябва да се оттегли сам, защото ще потопи и партията на Трифонов

Отначало изглеждаше, че кандидатът за шеф на БНБ Каримански наистина няма отношение към престъпна схема в „Инвестбанк“, където е бил изпълнителен директор. Но обясненията му пред Би Ти Ви хвърлиха сериозни съмнения.
Той бил подписал някакъв договор заедно с много документи, които му поднасяли… И даде аналогичен пример – в „Уникредит Булбанк“ откраднаха 3,8 млн. от футболиста Мартин Петров, може ли да се смята виновен директорът Левон Хампарцумян? На Каримански трябва да му се обяснява (което в Би Ти Ви не направиха), че Хампарцумян не е подписвал договор в престъпна схема с подставено лице неграмотен ром, регистриран с фалшиви документи като шеф на фирма, осъдила банката. И кражбата на 3,8 млн. от сметката на Мартин Петров в „Булбанк“ беше последвана от смяна на директора Хампарцумян.
В „Инвестбанк“ са откраднати много милиони, описвал съм ги през годините, сега цитират само един случай, засягащ Каримански. Той е бил прокурист и член на УС на банката, после от януари 2012 до октомври 2015 е изпълнителен директор. За всеки от тези случаи са се водили дела, фирмата, на която е изплатен уж 1,1 млн. в брой, е съдила банката 8 години. И осъдената банка отказва да плати този милион, обръща се към БНБ, откъдето пращат писмо на съдия изпълнителя, че ще нанесе вреда на банка (като че ли банката е над съда). И точно за този случай да подпишеш договор без да си забелязал какво подписваш…
Каримански трябва да се оттегли сам, защото ще потопи и партията на Трифонов.
А може ли бъдещ управител на БНБ да подписва куп документи и договори, без да забележи какво подписва?
Впрочем, случаят с този договор от 2015 г. е в особено големи размери и още няма давност. Един бъдещ главен прокурор може да подведе под отговорност бъдещия управител на БНБ, ако го изберат.
И въобще, за мен лично в тази държава ще има законност, когато прокуратурата махне чадъра над „Инвестбанк“ и вкара в съда виновните за поне няколко схеми с кражби на милиони. Не съм описал всички, но и за тези, които съм описал, Петя Славова водеше 6 дела срещу мен. Загуби 4 и от следващите две се отказа. Тоест – не съм писал измислици. Защо няма прокуратура, обаче?
Ако този го изберат за шеф на БНБ, няма да спра да напомням за историите в „Инвестбанк“ докато е бил в ръководството й. А става дума за милиони и срокът на давност по НК е дълъг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *