БСП е против сделката за още 8 изтребители Ф-16

Парадокс е най-бедната страна да дава на най-могъщата милиарди левове за нещо, за което не са знаеше дори дали ще бъде произведено, заяви Борислав Гуцанов

 

БСП е против сделката за закупуването на още 8 изтребители Ф-16 за 1,673 млрд. долара. Депутатът от левицата Борислав Гуцанов припомни, че служебният кабинет на Стефан Янев е пратил писмо през август 2021 г. до САЩ, в което се коментира втория транш самолети, при положение че все още не са пристигнали първите. Знаем, че те ще бъдат доставени най-рано след 2 години и са платени на безумно висока цена, коментира Гуцанов. Според него е парадокс най-бедната страна да дава на най-могъщата милиарди левове за нещо, което не са знаеше дори дали ще бъде произведено.

Гуцанов припомни, че първите 8 Ф-16 бяха платени авансово от правителството на Бойко Борисов през 2019 г. за 1,256 млрд. долара. Още тогава обаче се заговори България да направи запитване към САЩ за още 8 изтребителя с мотив, че военната продукция поскъпва с всеки изминал месец.

Депутатът от “Продължаваме промяната” Благовест Белев отказа да коментира параметрите на сделката. “Това предложение идва на фона на плановете на Министерството на отбраната за модернизация на армията. То трябва да бъде огледано добре и обсъдено внимателно. Прави впечатление, че цената, която предлагат САЩ, е по-ниска от цената, на която ние закупуваме първите осем самолета. Това за мен е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и като съюзник в НАТО”, коментира Белев.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов подчерта, че няма нов договор за Ф-16, а етапи от преговорите. Той беше категоричен, че трябва да се търсят оптимални условия за сделката, но не можем да си позволим да не инвестираме в модернизация на въоръжените сили. Иванов уточни, че се намираме в регион, в който има война и тя не е просто двустранен въпрос между Русия и Украйна, а на глобално сътресение.

Твърденията на премиера Кирил Петков, че последния път правителството на Бойко Борисов е взело решението за американските изтребители на крак, са поредните глупости, казани от него в опит да е оригинален, но не му се получава, опита се да оригиналничи гербаджията Христо Гаджев. Той подчерта, че има не един, а четири договора. Те бяха подписани през август 2019 г., вследствие на което придобихме първите 8 самолета, поясни Гаджев, удобно забравяйки, че самолетите все още не са пристигнали. Той препоръча на премиера да избере възможно най-бързо кой ще води преговорния екип и да създаде комисия, която ще разгледа предложенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *