Караянчева опитва да замете въпроса с парламентарния изолатор на журналистите

Медиите ще имат достъп до дивани, но не и до депутати

 

Председателят на парламента Цвета Караянчева се опита да потуши напрежението между ръководството на Народното събрание и журналистите, предизвикано от това, че в новата сграда медиите са изолирани от депутатите. Тя обаче не предлага реално освобождаване на медиите, а вместо това се опитва да замете темата под килима.

От началото на септември, когато парламентът бе преместен в сградата на бившия Партиен дом, журналистите са изолирани в отделен коридор. На няколко места в сградата са поставени турникети, през които могат да минават само депутати и служители на парламента. Влизането в сградата става през различни входове. Всичко това пречи на репортерите да изпълняват професионалните си задължения, да задават въпроси и да изискват информация, която в крайна сметка работи в обществен интерес.

С тази промяна бе прекъсната традиция, поставена с падането на комунизма в България, журналистите да имат достъп до общите помещения в Народното събрание и възможност за свободен разговор с депутатите.

Ограничаването на движението на журналистите предизвика сериозна реакция – първо с подписка над 60 репортери, оператори и фотографи поискаха да бъдат върнати старите правила, после се стигна до петиция от над 250 души със същото искане, а накрая международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера и до председателката на парламента с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила.

Така на Караянчева ѝ се наложи да даде обяснения за решението и да обяви, че ще направи отстъпка. Именно това и стана в сряда – тя обяви, че ще премахне два турникета, за да могат журналистите да имат достъп до „Клуба на депутата“.

Ще ви направим баджове, за да може да се отличавате и ще ви помоля да си носите маските„, каза тя, след като лансира „отстъпката“.

Проблемът обаче е, че въпросният „клуб“ представлява няколко дивана и маси, при които депутати всъщност няма, защото те са на горния етаж, където са стаите на групите и самата пленарна зала.

Още когато председателят на парламента представи премахването на ограничителите като решаване на проблема, журналистите заявиха, че това не ги устройва и искат достъп до втория етаж.

Караянчева обаче настоя, че това било само първа стъпка. Щяла да призове народните представители да ходят в „клуба на депутата“. Думите ѝ дойдоха малко след като самата тя призна, че последният ѝ призив не сработи:

Очевидно обаче контактите ви с народните представители през пиарите на парламентарните групи, както аз призовах народните представители да бъдат отзивчиви, явно този контакт не се получава. Последното, което може да искаме е да пострада качеството на вашата работа. Вие знаете, че имате достъп както до пленарна зала, до тази трибуна, има конферетна зала„, каза тя малко преди да обещае, че ще призове депутатите да посещават помещението с диваните. Така и не се разбра защо смята, че сега някой ще я послуша, след като предходния път това не е станало.

Караянчева иска на журналистите да им е комфортно, а те – да могат да работят

Журналистите няколкократно настояха за среща, на която да бъде обсъдена ситуацията, вместо просто да се замита скандалът с махането на няколко турникета. Подчертаха, че ако не им се осигури достъп до депутатите, ще се обърнат и към европейски институции.

Вместо наистина да освободи достъпа, Караянчева реши да разведе журналистите в новото място, което ще могат да посещават с надеждата да срещнат някой депутат, който се е излъгал да иде там.

Искаме да се чувствате комфортно„, каза тя на журналистите в помещението с диваните. Представителите на медиите подчертаха, че не искат да се чувстват комфортно, а да имат възможност да си вършат работата и да задават въпроси.

Засега обаче изглежда за Караянчева диваните са достатъчни за журналистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *