Каракачанов нападна евродепутатите заради въпросите към България

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов нападна евродепутатите като обяви, че техните въпроси към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са “средство за натиск срещу България”. Той направи това в официална позиция във Фейсбук

Комисията по мониторинг (DRMFG) към комисията LIBE в Европейския парламент изпрати допълнителни въпроси към българското правителство  и главния прокурор след изслушване в Брюксел. Сред тях са”Барселонагейт” и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство. Въпросите са общо 29 и освен към главния прокурор са насочени и към премиера, правосъдния министър и правителството. Те са озаглавени допълнителни въпроси след изслушването за България в Групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това съобщи в Туитър преди ден евродепутатът Елена Йончева.

Именно по тази тема е сега и позицията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и част от управляващата коалиция, силов вицепремиер и министър на отбраната. “… Оказва се системен натиск с всички сили и средства срещу България – като национална държава, срещу християнството у нас – като хилядолетна ценностна система, и срещу българските национални институции – като единствена пречка пред налагането на антинационални и антихристиянски ценности, норми и практики”, твърди той в официалната си позиция.

Каракачанов не коментира поставените тези за корупцията в България, а твърди, че писмото с новите въпроси към България дошли “след „закрито“ изслушване на няколко печално известни у нас неправителствени организации, сред които отново се нарежда Българският хелзинкски комитет”.

“Официално обявен претекст за срещата е „борбата с корупцията“ по искане на същите НПО. Оказа се обаче, че зад паравана на „борбата с корупцията“ за пореден път е поставен въпросът за „правата на ЛБГТИ хората“ „Рома-хората“ и „Българо-македонското малцинство“ – цитатите са дословен превод от писмото до българското правителство”, пише Каракачанов и добавя: “Поставя се въпросът „Защо българското правителство не отчита погрешните интерпретации на Истанбулската конвенция и защо не работи за протекция на жените чрез ратифицирането на конвенцията?“. Поставя се също въпросът за „правата на австралийския гражданин Джок Полфрийман”.

Вицепремиерът намира всичко това “като средство за натиск срещу България”. Очевидно той иска да използва ситуацията и като част от бъдещата си предизборна кампания. Затова вероятно и той пише:” Като председател на ВМРО категорично заявявам, че ръководената от мен политическа формация ще се противопоставя на всяка форма на натиск срещу страната ни и на всеки опит за ерозиране на националната ни идентичност, размиване на християнските ценности и разбиване на традиционното семейство от мъж и жена”. След това призовава “всички български политически партии да заемат същата ясна и категорична национална позиция, а не да се спотайват пред поредния опит за натиск срещу нашата страна”. В неговата позиция няма и дума за конкретните обвинения и въпроси за корупция към управлението в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *