Как мамят работници в Германия

Всички би трябвало да получават най-малко 12 евро на час

Арне Низрат и колегите му се отправят към поредния обект – строителна площадка във Франкфурт на Майн. Те са служители на Данъчната служба в града и се опасяват, че на този обект се нарушава трудовото законодателство, разказва германската обществено-правна телевизия АРД в свой репортаж. Екипът на Низрат трябва да провери документите на 260 работници, както и справките за извършваното строителство. Оттам нататък предстои продължителен анализ на събраните данни. Но дали ще успеят да обхванат всички работещи? Щом се разчува за проверката, някои от тях се скриват.

Антонио (името е променено) е работил на много строителни обекти. И е един от малкото, които са търсили някога експертна помощ, за да защитят правата си, разказва АРД. Той е получил такава в офиса на социалната организация „Faire Mobilitдt“ („Справедлива мобилност“) във Франкфурт на Майн. Там помагат най-вече на работниците от Източна и от Средна Европа. Антонио няма договор, нито твърдо работно време. Не му плащат на час, а на квадратен метър. Така понякога получава за работата си ту 3,50 евро, ту 5 евро на час. Затова казва, че ако се правят проверки, това вероятно би му било от полза. Но в Германия не се извършват достатъчно проверки – през последните десет години броят им е спаднал от 63 000 на 53 000 годишно. Причината: заради липсата на персонал.

В страната се нарушава не само изискването за минимално почасово заплащане – има и укриване на данъци, удръжки от заплатата и от разходите за осигуровки.

А какво установяват проверяващите на строителния обект във Франфурт на Майн? Дотук: 179 нарушения на правилата за минимално заплащане, 4 нелегално работещи и 71 лица, при които са установени нарушения при назначаването им. Звучи като голям успех, но не е – смята се, че в Германия се разкриват едва 0,5% от всички случаи на трудови измами.

Германският институт за икономически проучвания предполага, че в Германия до над 3 милиона работници стават жертва на трудови измами.

За Антонио нарушенията от страна на неговия работодател имат и конкретни последици: по-малко пенсионни вноски, по-малко пари при заболяване, по-малко пари за отпуска. Той никога не е чувал, че му се полага платена отпуска или пък болнични. Сега смята да си търси работа на друг строителен обект, като този път ще внимава за правата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *