Вероломно гласуване на ГЕРБ с ДПС постави кабинета „Денков“ под въпрос

Ключово гласуване в правната комисия на парламента снощи е напът да предизвика нов проблем пред съставянето на правителство. ГЕРБ и ДПС са модифицирали на второ четене т. нар. Крумови закони, свързани с по-голям контрол върху главния прокурор.

Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ снощи във фейсбук пусна снимка на статия в „Капитал“, озаглавена „ГЕРБ и ДПС поеха курс към ликвидация на съдийската независимост”.

В коментара си Бориславова пише: „Колеги от ГЕРБ, ДПС и БСП: „Ако ще правите това – по-добре да остане сегашното положение“ (присъединявам се към думите на заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев по време на днешното заседание на правна комисия). От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията днес в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета Петков, на Надежда Йорданова и Крум Зарков. За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи.

Лена Бориславова е пуснала пуснала и цитат на анализатора Любомир Аламанов: “ГЕРБ в момента са жертва на чудовище. На изпуснато, безконтролно, озлобено чудовище, което се бори яростно за оцеляването си. Само днес Борисов е с две призовки. Това чудовище, което през годините бавно растеше и съсипваше бизнеси и животи, сега се е обърнало срещу ГЕРБ. Срещу своя създател. Защото те го създадоха и отгледаха.”

***

Тази сутрин реакция дойде и от кандидат-премиера на ПП-ДБ Николай Денков. Пред парламентарни репортери той намекна, че няма смисъл да се сформра правителство, ако ще се правят подобни неща от страна на ГЕРБ.

„Аз много пъти съм казвал, че едно правителство и парламент трябва да работи, за да постигне определени цели и за да решава задачи. Ако задачата е да оправим правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство. Аз не искам да бъда лице, зад което ще направим отново подмяна на промени. Затова е изключително важно законодателната програма да върви по начина, по който е планирана“, заяви Денков.

Предстои окончателното гласуване на текстовете в пленарна зала. Там ГЕРБ би могла да се коригира, което ще е тест за възможното съдружие между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ.

Тази сутрин самият Борисов говори пред репортери в парламента, но избегна темата.

А иначе промяната, която ГЕРБ и ДПС са прокарали в правната комисия, е свързана с приравняване на главния прокурор с председателите на върховните съдилища. Според проектозакона на Министерския съвет ръководителите на съдилищата следва да са по-защитени от предсрочно освобождаване. Т.е. те би трябвало да са по-независими от политическа намеса в сравнение с главния прокурор. От ГЕРБ и ДПС обаче явно не мислят така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *