Как влияе гледането на телевизия на възрастните и децата?

Гледането на телевизия всеки ден в продължение на няколко часа може сериозно да повлияе върху здравословното състояние. Според проучване на млади хора се установи, че гледането на много телевизия е свързано със заседнал начин на живот. Бездействието всъщност води до сериозни здравословни проблеми като затлъстяване и сърдечни заболявания.

Това се доказва и в проучване от 2003 г. на над 50 000 жени на средна възраст в продължение на 6 години. Резултатите показват, че за всеки 2 часа, прекарани в гледане на телевизия на ден, участниците имат 23% по-голям шанс да затлъстеят.

Изследвания показват още, че за всеки час, прекаран пред телевизора, рискът от развитие на диабет се увеличава с 3,4%. Ако храненето е пред телевизора, е много по-вероятно да се приема повече висококалорична храна и повече мазнини.

Телевизията дори пречи на взаимоотношенията между хората, тъй като те стават асоциални и не излизат често, а предпочитат да прекарат време пред него. Телевизията пречи дори на взаимоотношенията между едно семейство, тъй като заради нея комуникацията страда.

Продължителното гледане на телевизия може да попречи на качествения сън, но също така да причини трудно заспиване. Поради това специалистите съветват вечер да не се гледа телевизия, както и в спалнята да няма телевизор, тъй като той се отразява негативно на нервната система. Освен това гледането на телевизия вечер изморява очите много повече, отколкото през деня заради изкуствената светлина.

Продължителното гледане на телевизия от децата също е вредно за тяхното здраве, тъй като те водят застоял начин на живот. Ако детето е в ранна възраст, когато тепърва започва да проговаря, телевизията може да му попречи да изкаже правилно първите си думи. Според учените децата преди 2-годишна възраст, които стоят в стая с много дълго време включен телевизор, са с намалено езиково развитие.

Децата, които са малко по-големи и гледат дълго време телевизия, са по-агресивни, от тези, които прекарват свободното си време навън в игри. Това може да причини и изолация на детето от останалите. Освен това децата са много по-уязвими от съобщенията, които телевизията изпраща и затова те трябва да бъдат научени от ранна възраст как да се предпазват от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *