Какво ще стане с тялото ви, ако спрете да ядете зърнени храни за 14 дни?

Ползите за здравето могат да се окажат по-важни от временната вкусова наслада

Спирането на всички зърнени храни за определен период от време може да изглежда като непосилна задача за мнозина от нас – да, говорим за хляб, паста, палачинки, бисквитки, понички, дори царевица и ориз. Според изтъкнатия специалист по кето хранене д-р Ерик Бърг, спирането на зърнените храни ще донесе много по-големи ползи за вашия организъм, сравнено със спирането на захарта! Безспорно и сладките храни, както и зърнените водят до покачването на кръвната захар, тъй като съдържат въглехидрати, но вредата при вторите идва от възпалителните процеси в стомаха, които те могат да причинят.

Нека първо изясним какво представляват зърнените храни – на практика те са семената на определен вид растения. Изградени са от външна обвивка, която е богата на витамини от В групата, витамин Е, както и ценни минерали. “Проблемът” идва от съдържащия се в тях протеин – глутенът. В хода на развитието на индустрията, зърното вече е претърпяло “излющване” – процес, при който се премахват всички елементи, които го изграждат, като от него остава само брашното – т.е. – глутенът. Далеч по-здравословно би било, ако консумираме зърната цели, предварително накиснати – така ще се насладим от ползите, които те биха имали за нашето тяло.

А ето какво се случва, ако спрете да ядете преработено зърно:

Ще намалите възпалителните процеси в тялото

Можете да усетите как тялото ви е по-прибрано, по-фино, как чувствате лекота и мобилност. След консумация на тестени храни, много хора споделят, че се чувстват “подпухнали”. Ако и вие сте един от тях, може би трябва да опитате хранителен режим, в който глутенът отсъства.

Ще премахнете подуването на стомаха

Често пъти дамите страдат от подут стомах и дискомфорт, но забързаният ритъм на живот и липсата на време ни кара да прибегнем до храни, които са лесно достъпни – а именно – пакетираните. Ако изберете обяд без глутен, ще се чувствате много по-свежи, ще избегнете досадния дискомфорт, който консумацията на тесто води след себе си.

Ще изпитвате по-малко болка преди цикъл

Болезненият предменструален синдром е състояние, което се среща при доста жени. Зърнените храни могат да действат негативно на нивата на хормоните, докато премахването им може да ви помогне да изпитвате по-малко болка и колебания в настроенията.

Редуциране на нощните хранения

На всеки се случва да стане през нощта, изпитвайки неутолим глад за сладко – причината за това може да се корени в прекалената консумация на въглехидрати, която води до променливи нива на кръвната захар – и оттам – непредвидени внезапни желания за сладко.

Богатата на протеин диета може да помогне да стабилизирате нивата на инсулина, като по този начин ще намалите позивите за захарни изкушения.

По-добро сърдечно здраве

Прекалената консумация на зърнени храни може да има негативен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата ви система, тъй като в процеса на преработка, те са изгубили повечето от ценните си витамини, фибри и минерали.

Ще избегнете запека

Ако хлябът е неизменна част от всяко ваше хранене, твърде вероятно е да изпитвате проблеми с навременното изхождане. Има една стара максима, която гласи: ”Здравето на целият организъм започва от стомаха” – ето затова помислете дали за вас няма да е по-добре да изберете хляб без глутен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *