Кабинетът „Петков“ подаде оставка, изпрати я по куриер

Президентът Румен Радев започва консултациите за съставяне на ново правителство

Премиерът Кирил Петков внесе оставката на кабинета в Народното събрание тази сутрин. Дотук се стигна след разцеплението в управляващата коалиция и напускането на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Последва вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Така правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, свалено с вот на недоверие.

По информация на сайта Novini.bg oставката е депозирана в 10:13 часа, като е получена по куриер.

Днес президентът Румен Радев започва консултации с представители на паламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Най-голямата парламентарно представена група – „Продължаваме промяната“ ще се опита да вод разговори за ново правителство. Ако Кирил Петков и Асен Василев не успеят да реализират мандата, той отива в ръцете на втората политическа сила – ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов обаче още миналата седмица заявиха категорично, е ще го върнат и няма да водят разговори.

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *