Борисов готов да се оттегли от ГЕРБ, за да имаме дясно правителство?

Каза ми го това вчера, заяви Росен Плевнелиев, коментирайки думите на Кирил Петков, че с бившия премиер няма да преговаря

След предсрочните избори през тази есен България може да има правителство на националното съгласие за ускорена интеграция на България в сърцето на Европа! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Той хвърли бомба е ефира, съобщавайки, че Бойко Борисов е готов да се оттегли и вече да не е лидер на ГЕРБ.

След като водещият припомни думите на премиера в оставка, че не преговаря с Пеевски, Борисов и Костадинов, Плевнелиев отсече „Ето това трябва да се случи най-после“.

„Христо Иванов се дръпна назад. Бойко Борисов е готов да го направи. Заявявал го е многократно, включително и в мои разговори с него. Кирил Петков също трябва да го направи и да излъчат правителство“, коментира той.

Бойко Борисов ми каза вчера, че е готов да се оттегли, уточни Плевнелиев.

Според него, ако ГЕРБ, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ съставят дясно правителство, над страната ни ще има златен дъжд от еврофондове, стратегически инвестиции и ще влизем в еврозоната, и в Шенген. Останалото е съсипия, отсече той.

„Винаги съм си мечтал за проеверопейско мнозинство в парламента. Искам тези сили да престанат с тази конфронтация, да се смирят, да се съберат. Очевидно в този парламент няма да стане, заради заявката на Кирил Петков. Той иска да продължава да е премиер“, коментира  президентът (2012-2017).

„В следващото Народно събрание може и да стане, но ще го научим по трудния начин, т.е. ще отидем на избори есента, Радев ще направи служебно правителство, крайните националисти и популисти ще са във възход. Тогава вече европейските партии ще са на ръба и ще трябва да вземат отговорни решения. Чак тогава Кирил Петков ще се смири, като получи поне 300 000 гласа по-малко“, обясни той.

„Борисов винаги е бил „за“ европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията му. Тя е негова рожба. Той я е създал и ще продължи в тази партия да бъде основният фактор“, добави Плевнелиев.

Той изтъкна, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица.

„Лидрът на ГЕРБ винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген“, каза бившият държавен глава.

Той цитира руския президент Владимир Путин, който на 18 юни приветства появата на нов световен ред, в който страната му влизала като силна, суверенна нация. Очевидно е, че правилата ще се определят от силни държави, а останалите са обречени да бъдат безправни колонии, заявил диктаторът.

„Нещата са ясни и всичко е черно и бяло – избираш да бъдеш безправна колония, някой да те мачка, да те тъпче, защото така е решил, или си за свободна, демократична и просперираща Европа. Няма нищо по средата. Аз се надявах да сме фактор на Балканите, а не някакъв тъмен субект, затънал в краен национализъм, който раждаше омраза между двата братски народа и все повече популизъм“, заяви Плевнелиев.

„Не разбирам какъв е проблема на Кирил Петков да си говори с хора като Дани Митов, Томислав Дончев, Катя Захариева. Списъкът е много дълъг, а той ги обвинява, че са мафия“, подчерта той.

„Борисов е мъдър и разбира, че имаме страхотен сценарий, ако постигнем това обединение. Фабрики, инвестиции, 30 млрд. евро от фондовете, ускорена модернизация, влизане в еврозоната. Тогава ГЕРБ ще е изпълнила това, заради което партията се появи. Европейското развитие на България ще приключи, когато я бетонираме в еврозоната, защото ще сме от другата страна на барикадата“, добави бившият държавен глава.

Според него, решението на парламента ни за Скопие бе историческо.

„Вижте какво направи Румъния с Молдова и как последователно изковаха техния статут на кандидат за член на ЕС! Същата трябваше да е и българската позиция за Скопие, но се радвам, че хванахме последния вагон на последния влак и благодаря на всички, които изковаха това решение и особено на ГЕРБ, на лидера им, които успяха да вземат завоя в труден момент. Хората не бяха наясно какво е правилното решение за България“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *