ИТН ще предложи втори кабинет без консултации

Тошко Йорданов и Филип Станев: Ако не получим подкрепа от ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“, отговорността за новите избори ще е тяхна

„Има такъв народ“ (ИТН) ще предложи втори кабинет без консултации с „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“. Ако проектоправителството не получи подкрепа, отговорността за новите избори няма да е на ИТН, а тяхна. Разговори може да има постфактум за политики. Министрите са просто изпълнители. Имената им са отговорност на ИТН. Ако не получат подкрепа, нека после (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“ да ходят да я търсят от ГЕРБ и ДПС.

Всичко това заявиха Тошко Йорданов и Филип Станев на пресконференция, която тече в момента.   На срещата с журналисти присъства и Николай Василев, оттеглен като кандидат за министър-председател при първия вариант на правителство, предложено от Слави Трифонов.

Още в началото Василев каза, че макар да е бил от НДСВ и се гордее с този факт, предложеният от Трифонов кабинет нямал общо с царската формация. Той изказа обида, че бил свързван през последните дни с ДПС. Василев каза, че навремето НДСВ се коалирала с Движението, защото нямало друг вариант за управление. Василев отрече да е имал нещо общо с ДПС, напротив – похвали се, че като министър навремето уволнил Делян Пеевски. Василев бил обиден най-вече от десните формации днес (вероятно има предвид ДБ – б..а), защото именно те го атакували за връзки с ДПС.

Той натърти няколко пъти, че цял живот е изповядвал десни ценности. И каза, че той и другите членове на проектокабинета на ИТН смятали да намаляват данъци и да вдигат заплати (лекари, учители и т.н.), ако бъдат избрани.

„Никакви чужди посолства нямат връзка с проектокабинета“, каза Василев в отговор на питане дали американското посолство има пръст в избора на министри. „Какво американско посолство ви гони, бе!“, намеси се и Филип Станев.

Йорданов и Станев дадоха да се разбере, че ИТН ще предложи скоро втори проектокабинет – „когато му дойде времето“. Но предварителни обсъждания с други партии по-вероятно е да няма. Йорданов каза, че след старта на парламента ще има разговори, но пък Станев уточни, че те няма да бъдат за постове. „Който събере подкрепа, ще влезе в длъжност. Който не – по-логично е да има предсрочни избори“, заяви Йорданов. ИТН счита, че ако проектокабинетът не бъде подкрепен, отговорността ще е на формациите, които са гласували „против“. Тоест партията отсега прехвърля отговорностите за евентуален провал на другите формации.

„МОДЕРНИЗИРАЙ!“

Николай Василев обясни, че в последните два месеца е разработил документ „Модернизирай България!“ от 68 страници, в който е описал своите икономически приоритети. „Слави Трифонов прочете 14 от тях, а те са 300“, каза Василев. Все пак той представи на пресконференцията само пет от тях:

1. Намаляване на данъците – данък печалба от 10 на 9%, данък върху общите доходи 9%, данък върху банковите лихви 0%, сваляне на ДДС от 20 на 18%, като за международен туризъм по-ниска ставка от 5% ДДС

2. Бюджет за 2022 г. без дефицит.

„Заради пандемията или заради друго България влоши фискалната си политика, плъзгаме се по спирала за дефицити и дългове. Аз съм най-големият бюджетен ястреб в България“, заяви Василев. „Средно всеки българи дължи 10-15 000 лв. дълг. Аз съм против това“, каза още той.

3. Ноухау за прозрачност на обществените поръчки и борбата с мръсните пари.

4. Пенсии да се повишат с 35%, но чрез икономически растеж

5. Рязко повишаване на заплати на лекари, медици, учители

Според неслучилия се премиер на ИТН намаляването на данъците няма да доведе до срив на приходите в бюджета. „Навремето намалявахме данъци всяка година и въпреки това имаше повишена данъчна събираемост. 9 е магическо число, което ще накара по-голямата част от бизнеса да работи на светло. Не смятам, че приходите ще пострадат. Тази политика за мен е по-добра и тя помогна много на България“, обясни Николай Василев.

Той посочи, че е против актуализация на бюджета за тази година. „Ако трябва да има актуализация, то тя единствено трябва да е в орязване на разходи и намаляване на дефицита“, каза Василев. „Не трябва да свикваме да живеем с актуализации, защото това става като хронична болест. В годините назад в три пълни мандата на три различни правителства нямаше нито една актуализация на бюджета. Това означава предвидимост за бизнеса, приемственост. Така че най-добре е да изкараме годината така и да спестим колкото е възможно. А за 2022 г., който има желание за харчене – да се упражнява от август“, каза Василев. Според него има огромни възможности за оптимизация на държавната администрация и намаляване на разходите за нея.

По повод тримата служебни министри, които отказаха да влязат в кабинета на ИТН, Николай Василев заяви: Те са положителни герои и можехме да работим отлично в един екип. Той обаче определи като „некрасиво“ изнесената  от тях информация за водените преговори за постовете им.

„На Асен Василев му предложихме да е вицепремиер с ресор еврофондовете – но той скри това. Настояваше да работи срещу прането на пари. Дори предложихме ДАНС да излезе от финансовото разузнаване и да стане отделна, важна структура“, посочи Тошко Йорданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *