Инж. Христин Илиев: Без топлофикациите цената на отоплението за мнозина българи ще стане непосилна

Инж. Илиев, много хора си задават въпроса какви ще бъдат новите цени на парното и защо се очаква увеличение?

Всеки път, когато стане въпрос за цените на топлоенергията, искам да става ясно, че според българския закон, те се определят от независимия регулаторен орган КЕВР, а не от самите топлофикационни дружества. Ние работим на регулиран ценови пазар. Съзнавам колко трудна е задачата на тази комисия, едновременно да защитава интересите на потребителите и да се опитва да съхрани възможността на топлофикациите да продължат да функционират нормално.

За нас е много трудно да купуваме природен газ от свободния пазар, където неговата стойност нараства главоломно, а да доставяме топлоенергия на регулиран пазар без да има поне частично повишение на цената на парното. За съжаление, България е практически изцяло зависима от енергийни източници, които внася отвън. Няма как скок от 70% на цената на „синьото гориво“ на световните пазари да не се отрази и на нас. И все пак искам да акцентирам, че парното е и ще бъде най-евтиният начин да се отопляваме. Истината е, че без толофикациите цената на това отопление за мнозина българи ще стане настина непосилна. Говоря поне на този етап от икономическото развитие на страна и нивото на доходи у нас.

Освен с цената с какво друго централното топлоснабдяване превъзхожда другите начини за отопление?

Много са факторите. Централното топлоснабдяване е най-доброто решение за отопление на съвременните градове и нашите жилища, защото е най-сигурният, най-екологичният и безопасен начин за отопление. С него се осигурява домашен уют и комфорт, с постигане на равномерна и благоприятна температура в целия имот и цялата сграда

Отоплението на парното е по-изгодно за крайния потребител, защото други алтернативи като духалки и климатици. Не само, защото електрическата енергия е доста скъпа с тенденция да поскъпва още повече, а и заради естеството на самия начин, по който се отопляваме от електроуреди.

Топлината, излъчвана от тях, не се задържа дълго време и по тази причина те трябва да работят непрекъснато. При парното, дори и да е намалено или спряно през деня, топлината в помещенията се запазва. Ще Ви дам един реален пример от живота, в едно нормално тристайно жилище в Бургас една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, увеличава сметката с близо 30%.

Защо в Европа, а и у нас толкова се акцентира на производството на топло и електроенергия от когенерациите, каквито има и в „Топлофикация Бургас“?

Защото производството на енергия чрез когенерацията на Топлофикация- Бургас“ намалява вредните емисии, отделяни във въздуха.

При използването на топлина, произведена от топлофикцията в атмосферата не се отделят големи количества прах, серен диоксид и въглеводороди. Ние работим на природен газ, който е по-екологичен в сравнение с масово използваните въглища. За разлика от други изкопаеми горива, при производството на енергия от природения газ се отделят значително по-малко парникови газове.

-Друго предимство на централното топлоснабдяване?

-Наред с отоплението на своя имот, клиентът може да използва и битова гореща вода 24 часа в денонощието. По този начин не е необходимо да се закупуват допълнителни уреди като бойлери за загряване на вода, които изискват поддръжка. Това спестява време и средства на абонатите, защото не се изисква ежегодна поддръжка и обслужване от тяхна страна.

-Да, но понякога през лятото топлата вода спира?

-С цел осигуряване на качествено топлоподаване през зимата, през летните месеци се извършват планираните ремонтни дейности по топлопреносната мрежа и абонатните станции. Полагаме много усилия, ако топлата вода се спира, това да е за много кратки периоди. С профилактиката на съоръженията целим да снижим до минимум възможността за възникване на аварии по време на отоплителния сезон. Ние държим клиентите ни да получават коректно отношение и да отговорим на високите им изисквания за качество. За нас е важно и да сме в непрекъсната комуникация с тях. Тяхното мнение осмисля нашите усилия и ни мотивира да работим още по-качествено. То е най-доброто доказателство за това, че вървим в правилната посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *