Инж. Любомир Спасов: ТЕЦ Бобов дол следва европейските тенденции за реализиране на енергийния преход

Разговаряме с изпълнителния директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов

-Инж.Спасов, какъв е оптималният сценарий за минното дело и енергетиката в ЕС?

-Осъществяването на плавен преход от въглища към безвъглеродна енергетика.

-Какви са тенденциите в ЕС при дружествата, които разчитат на въглищата и трябва да заменят основното си гориво?

Напоследък ЕС се насочва към преминаването към нисковъглеродна икономика чрез употребата на газово-турбинови електроцентрали. Преходът ще се осъществи чрез природен газ, а на по-късен етап и чрез водород. Именно това е и стратегията за трансформация на ТЕЦ Бобов дол.

-Към какви горива за замяна на въглищата сте се насочили в ТЕЦ Бобов дол?

Насочили сме се към производство на енергия от природен газ. Имаме и проект за строителство на фотолтаичен парк, който след време ще ни позволи да произвеждаме енергия от зелен водород. Точно, каквито са тенденциите в ЕС.

В момента разглеждаме различни варианти за инвестиции в газови турбини, включително и американски. За момента много примамливи оферти имаме от концерна Дженерал Електрик, но ще направим избора прецизно. Насочили сме се като цяло към американски турбини, защото са най-надеждни и модерните разработки осигуряват цели 60% ефективност.

-В ЕС се водят много спорове за ролята на природния газ в зеления преход. Как ще коментирате?

-Наскоро ЕК предложи атомните централи и предприятията на природния газ да се признаят за зелени източници и да получат зелено финансиране. Тази инициатива без съмнение доказва важната роля на природния газ. Особено предвид високите цени на електрическата енергия, породени от това, че на този етап зелените източници на енергия се оказват често неработещи в определени ситуации. Например при големи студове.

Мощностите на природен газ осигуряват прогнозируемо производство на електрическа енергия, което не е до токолкова зависимо от метеорологичната обстановка, както е при вятърните генератори и слънчевите централи. В тази връзка природният газ може да предостави повече сигурност на производството и да балансира пазара.

-Ще обясните ли причините за високите цени на електрическата енергия? Искате да кажете, че недостатъчните на брой зелени производители ли са причината за високите цени на електрическата енергия в цяла Европа?

-Проблемът е, че възобновяемите източници не са в състояние да гарантират непрекъснато и сигурно захранване и за това в енергийния микс е необходимо да има и източници, които не се влияят толкова от метеорологичните условия, като ТЕЦ на природен газ и АЕЦ. Голяма част от производството в Германия, Дания, Испания идва от вятърни турбини. Липсата на вятър създава рязко недостиг и рискове за електроенергийната система, които в крайна сметка се проявяват като ценови шок. В момента ситуацията е такава, че когато настъпи голям студ, няма вятър и слънце, а потреблението е огромно, спасение идва главно от въглищните мощности.

Друга важна причина за високите цени на електрическата енергия е и поскъпването на въглеродните емисии, които също са свързани с амбициозните цели на ЕС за намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

Единственият начин за ускоряване на прехода към чиста енергия е използването на фосилни горива да стане прекалено скъпо, което е и ролята на въглеродните емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *