„Има такъв народ“ изпрати покана за консултации и на ДПС

„Има такъв народ“ изпрати покана за публични консултации за сформиране на правителство до всички парламентарно представени формации без ГЕРБ. По-рано в четвъртък депутатите от ИТН Филип Станев и Станислав Балабанов обявиха, че ще бъдат изпратени покани. Те вече са получени. Срещите с различните групи ще се провеждат отделно.

„Процесът ще се случи публично пред всички“, обясни Балабанов. Филип Станев допълни, че ИТН ще бъде „достатъчно демократична в действията си“.

В името на желанието на гражданите за стабилност се налага да проведем тези консултации ще проведем тези разговори, обясниха представителите на партията на Слави. Те напомниха, че т.нар. протестни партии не получават достатъчна подкрепа, за да сформират сами правителство и математиката вкарва ИТН в нужда да търси по-широки разговори.

Представители на ГЕРБ няма да бъдат канени на консултации с аргумента, че „всичко, което се е случило в България през последните 12 години е заслуга на тази партия“.

Преди ден всички партии в парламента дадоха заявки, че този път не искат предсрочни избори. Въпреки фалстарта с Николай Василев, очакванията са да бъде избрано правителство с мандата на първата политическа сила „Има такъв народ“. Тя обаче има само 65 депутати.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви при откриването на НС, че „до 10-15 дни може да има редовно правителство след преговори с останалите групи“, а ако не се разберат за подкрепа – вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма.

Във вторник от партията на шоумена Слави Трифонов декларираха, че сменят първоначалната си тактика първо да обявят проктокабинет, а после да търсят подкрепа.

„Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ вече заявиха, че са склонни да подкрепят правителство на Трифонов без да участват в него. И двете формации обаче настояват за определени политики, от които не са склонни да отстъпят.

За ДБ приоритетите са следващото правителство да не допуска ДПС до властта, както и и да се проведе съдебната реформа.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН беше избрана в сряда с гласовете на ИТН, ИБГНИ, ДБ и ДПС. От БСП се въздържаха, само Георги Кадиев беше против иобяви, че ако няма официални преговори и споразумение, социалистите няма да подкрепят кабинета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *