Гешев се обяви за мишена на нелегитимна политическа атака

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за жертва на нелегетимна политическа атака пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който разглежда искането на правосъдния министър за неговото уволнение. Шансовете за уважаване на искането на Янаки Стоилов клонят към нула.

Правосъдният министър твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт, а аргументите бяха събрани в обширен доклад на вътрешния министър Бойко Рашков.

В 30-минутна реч Иван Гешев първо се извини на правосъдния министър, че е бил принуден да подпише „това предложение с ясното съзнание, че това е политически акт на изпълнителната власт“. Главният прокурор на няколко пъти повтори тезата си, че уволнението му се иска квазиюридически и нелегитимни аргументи.

Той обясни, че целта на правосъдния министър не е отстраняването на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на Висшия съдебен съвет, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на върховенство на правото, разделение на властите и правова държава. Гешев каза, че някои от твърденията в предложението на Янаки Стоилов са обида за прокурорите и следователите. Той имаше предвид тезата, че редовите прокурори са поставени в тежка зависимост от шефа си.

„Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е точно защото прокуратурата работи и представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона направиха действия спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, хора с изключително голям финансов ресурс“, каза Гешев.

“Някои бъркат независимост с недосегаемост“

„Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма“, каза правосъдният министър Янаки Стоилов в началото на обсъждането във ВСС. Той заяви, че искането му се основава на принципа на разделението на властите, които са призовани да се контролират взаимно на принципа “власт, власт възпира“.
Стоилов твърди, че Гешев и извършил четири основни нарушения на Етичния кодекс на магистратите – на принципите за безпристрастност, благоприличие, конфиденциалност, както и на задълженията да изпълнява съвестно задълженията като административен ръководител.

Правосъдният министър казва, че разгласяване на данни от специални разузнавателни средства (СРС), приложени по досъдебно производство, представляват нарушения на Закона за СРС. Става дума за разгласените данни от подслушаните разговори на президента Румен Радев, както и за огласените разговори на Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била само компрометирането на президента и на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.

Второто основание за уволнение са изявленията и коментарите, които “показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност“. В доклада се посочени огласените разговори на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала.

Последните две основания за свързани с акцията в президентство. Янаки Стоилов казва, че прокуратурата е действала тенденциозно, а извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството е злоупотреба със служебни задължения и нарушава принципа на разделение на властите.

В доклада си Стоилов твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт, като е отказал да се яви на изслушване в Европейския парламент.

“Допуснати от главния прокурор нарушения или системно неизпълнение на служебните му задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, поставят сериозно предизвикателство пред върховенството на правото, защото се отнасят до един от конституционно уредените органи, призван да гарантира законността в страната и да привлича към отговорност лицата, извършили престъпления“, твърди Янаки Стоилов.

„Това са лъжи“

Иван Гешев “лъжа“ твърдението, че не се е явил пред Европейския парламент, а след това обясни защо не се е явил.

„Моите заместници се явиха, аз не се явих поради редица причини“, каза Гешев. Той отново изказа любимата си теза, че главният прокурор всъщност не контролирал прокурорите. После допълни, че главният прокурор контролирал само шефовете на редовите прокурори.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е била в правото си да обяви подслушаните разговори с президента и Васил Божков, защото това били явни доказателства, приложени по досъдебно производство. Той цитира решение на Върховния касационен съд в този смисъл от 2007 година.

Главният прокурор обясни, че министър Бойко Рашков не можел да обяснява на Прокурорската колегия какви решения да се вземат.

За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало две съдебни разрешения, което били показано на НСО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *