Изгониха Меси за втори път

Бълхата отказа бронзовия медал, обвини КОНКАКАФ в корупция

Аржентина победи с 2:1 Чили в малкия финал на Копа Америка. Така „гаучосите“ се утешиха с бронзовите медали, но капитанът им Лионел Меси отказа да получи своя. Той бе изгонен заедно с колегата си от Чили Гари Медел за спречкване още в 37-ата минута.

Двубоят се игра на „Арена Коринтианс“ в Сао Пауло. Успеха на „гаучосите“ осигуриха рано Серхио Агуеро (12) и Пауло Дибала (22). За Чили утешително се разписа Артуро Видал (59) от дузпа, отсъдена след запис от системата ВАР.

Меси бе с основна заслуга за първия гол.  Той бе съборен в центъра и изпълни фаула още докато чилийците се разправяха със съдията, като изведе Кун Агуеро срещу вратаря и бившият зет на Диего Марадона откри. После Пауло Дибала, който едва за първи път започна мач в турнира, удвои от малък ъгъл с удар по диагонала.

После реферът показа директни червени картони на двамата капитани. Чилиецът Медел добре гардира топката пред Меси и тя излезе в аут. Двамата се спречкаха и сблъскаха, а Меси се опита да хване за врата опонента си. Реферът Марио Алберто Диас де Вивар побърза да ги изгони с директни червени картони.

Това бе едва вторият случай, в който Меси получава червен картон, в мач на националния тим. Първият е в първия му мач за Аржентина през 2005 г., когато влиза като резерва срещу Унгария и е изгонен 47 секунди след това за удар в лицето на съперник, докато гардира топката.

Парагвайският рефер използва и системата ВАР, но не бе убедителен с присъдената дузпа за нарушение на Джовани Ло Селсо срещу чилийски играч.

Реферът обясни изгонването на Медел и Меси с „използване на обиден език“ и „сблъсък с противник без игра с топката“. Бълхата не се появи на церемонията по награждаването, но в микс зоната отправи тежки обвинения за корупция във футбола в Южна Америка.

„Ситуацията с Медел не беше за червени картони. Може би думите ми след мача с Бразилия повлияха, може би това е било наредено отгоре. Няма да си взема медала, защото не искам да ставам част от корупцията, от която страдахме в този турнир. Няма нужда да подкрепям тази липса на уважение към нас. Можехме да продължим до финала, но ни спряха. Корупцията и съдиите пречат и на феновете да се насладят на футбола. Купата е предварително запазена за Бразилия. Надявам се реферите и ВАР да позволят на Перу да играе, но не ми се вярва“, каза Меси.

И Медел се изказа, че с Меси са пресилено изгонени. „Съгласен съм с Меси. Не мисля, че дори сме заслужили жълти картони. Арбитърът можеше да се справи по-добре със ситуацията“, заяви Медел.

Футболната конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) реагира на обвиненията в корупция, които Меси отправи след „малкия финал“ в Копа Америка. „Неприемливо е, че в резултат на инциденти, специфични за турнира, бяха излъчени безпочвени обвинения, които са неверни и могат да поставят под съмнение честността на Копа Америка. Във футбола понякога печелиш, понякога губиш и трябва да приемеш изхода на един мач с лоялност и уважение, които са основни ценности на честната игра. Същото важи и за съдийските решения, защото и арбитрите са хора и никога няма да бъдат перфектни“, казаха от КОНМЕБОЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *