Skip to content

Иван Гешев обяви, че прокуратурата почти е приключила разследването за кюлчетата и къщата в Барселона

Прокуратурата има защитен свидетел по случая „Нексо“

„До месец, месец и нещо“ прокуратурата ще приключи две от ключовите си разследвания – това за предполагаемите кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов и това за предполагаемата му къща в Барселона. Това обяви лично главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Тези две дела се точат вече две години и няма почти никаква публична информация по тях.

Според Гешев, в момента родното държавно обвинение чака отговори по Кипър по разследването за къщата в Барселона. Страната трябва да даде информация за банкова тайна и да предостави данни от търговския си регистър. В същото време вече една банка в ЕС била дала нужните отговори. Главният прокурор не даде повече подробности, но самият Борисов преди няколко месеца коментира, че от френска банка дошла информация, че снимките на банкнотите в неговата стая не били истински. Как самият Борисов има информация за това остана неясно.

„Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване“.

Гешев коментира и случая „Нексо“. Той обяви, че прокуратурата има защитен свидетел по темата, който в момента се пази от бюрото за защита към правосъдното министерство.

„Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари“, обяви Иван Гешев.

По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Относно това дали има ли прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като сложни разследвания и обяви, че  и двете били за пране на пари, но пък при едното „става дума за една къща, а другото – за 95 млрд. лв.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *