Злощастен Левски падна и от Арда на “Герена”

Отборът на Арда надви Левски с 2:1 в мач от 15-ия кръг на efbet Лига, при това на стадион “Георги Аспарухов”.

Това е историческа първа победа за кърджалийци над софийския гранд. В края на първата част Матеус Леони (41) изведе Арда напред с гол от засада. В самия край на срещата Паулиньо (89) изравни, но секунди по-късно Иван Коконов (90) се възползва от непразбирателство в “синята” защита и отново простреля вратаря Николай Михайлов и донесе триумфа на своя отбор. Преди това “сините” загубиха домакинствата си срещу Берое (0:2), Царско село (0:1) и Черно море (1:2)
и завършиха 0:0 с Ботев Вр.

Началото на срещата бе динамично, но след 10 минути игра надлъгването взе превес и двата тима заеха изчаквателна позиция.

Арда пое инициативата в двубоя и опита да организира няколко добри атаки. До по-опасна възможност пред вратата на Михайлов обаче така и не се стигна. Удар на Светослав Ковачев, който бе блокиран от син защитник.

След около половин час игра Здравко Димитров добре центрира от корнер, но младокът Патрик Галчев шутира далеч от вратата на Иван Караджов.

В 35-ата минута Ковачев напредна по десния фланг и подаде към Спас Делев, но пасът бе прекалено дълъг и бързакът от с. Ключ не успя да достигне до топката.

Малко след това Делев стреля директно от пряк свободен удар, но топката бе изчистена от Алекс Петков в корнер. Секунди по-късно кърджалийци получиха ново статично положение, от доста по-добра дистанция. Делев стреля, Михайлов плонжира и изби с една ръка, но Коконов върна топката към вратата на “сините”. Там в положение на засада се намираше Леони, който попречи на Даске да играе с топката. Френският защитник все пак чукна леко топката и тя се отби в лявата гредата и стигна до Мартинов. Последният върна кълбото пред вратата, където Леони бе точен с пета, за да изведе своя тим напред.

Втората част стартира спокойно. След около час игра “сините” се посъбудиха и отправиха първия си точен удар в срещата. Ивайло Найденов по-скоро опита центриране, но топката отиде право в ръцете на Иван Караджов.

След 2 месеца забвение Станислав Иванов най-накрая отново излезе на терена със синята фланелка. Младежкият национал замени Илия Юруков в 67-ата минута от срещата.

В 71-ата минута Матеус Леони отправи мощен удар към вратата на Михайлов, но топката премина встрани, за късмет на родния национал, който не реагира. Левски отвърна с отлична възможност за Мартин Райнов, който получи добро подаване от Найджъл Робърта, но изпрати топката в ръцете на Караджов.

Минута преди края на редовната част Паулиньо възстанови равенството с уникален диагонален изстрел.
Секунди по-късно “синята” отбрана действа по безобразен начин и допусна Иван Коконов да донесе победата на Арда.

Така Арда си тръгна от “Герена” с 3 точки и се изравни по точки с втория в класирането – Локомотив Пловдив. Левски остава 10-и с 14 т.

Треньорът на Левски Славиша Стоянович остана разочарован от драматичната загуба

„Всяка загуба на Левски е тежка, особено когато загубиш по този начин. Но футбол се играе 90 минути, а не 45 минути. Трябва да се играе до последния съдийски сигнал. Първото полувреме не играхме на ниво. Липсваше ни самочувствие, комбинации и контрол. През втората част бе по-добра за нас, но има още много работа. За съжаление положихме много труд през второто полувреме, заиграхме с трима нападатели, но в края получихме втори гол. Наивно получихме втория гол, веднага след като бяхме вкарали нашия. Това беше голяма грешка“, заяви Стоянович.

„Знаете в каква ситуация сме. Нямам много алтернативи на някои позиции. Но няма да се оправдавам. Нямаме много време, защото на всеки три дни имаме мач. Трябва да бъдем умни. Сега ще играем срещу труден съперник и дано да побеждаваме до края на сезона“, добави словенецът. Наставникът на Арда Николай Киров похвали футболистите си за показания характер в мача и победата с 2:1 на „Герена”.

„Ние също допуснахме гол в края на двубоя, може би единствената ни неточност във фаза защита. Изиграхме дисциплиниран двубой. Имахме ситуациите в предни позиции, поздравявам момчетата. Едно от нещата е дисциплината в защитата. И в атака правим добри неща. В последната минута изведохме човек сам срещу вратаря с пас от центъра. Наложихме се да прекрояваме схемата на игра след промените в Левски. Грешки винаги се допускат, важното е че показахме характер в последната минута. Има какво да се подобрява, дали ще успеем за следващия мач, ще го покаже резултатът от него. Има какво да работим и в защита, и в атака. Ние сме отбор в развитие”, коментира Николай Киров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *