За превозвачите „бонус-малус“ е „чист лобизъм“

И новият проект на системата е посрещнат с критики заради недомислици и „пладнешки грабеж“

Предложеният нов вариант на система „бонус-малус“ при застраховките „Гражданска отговорност“ е „пладнешки грабеж“, „паразитна печалба“ и „чист лобизъм“ в полза на застрахователите, чиято цел е те неоснователно да се обогатят за сметка на „изтупания докрай“ джоб на шофьорите. Това обявиха вчера Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто и мото подготовка. Отпадането на предложението ще бъде едно от исканията на превозвачите по време на предстоящата тяхна стачка на 13 декември, която може да прерасне и в ефективни действия.

От около 10 г. КФН и застрахователите правят неуспешни опити да въведат у нас системата „бонус-малус“, чиято цел е изрядните шофьори да плащат по-евтина застраховка, а нарушителите – по-скъпа, за да се дисциплинират водачите на пътя. През 2018 г. КФН за пръв път представи официален проект на системата, но той срещна толкова силен обществен отпор, че се наложи институцията да се откаже от него с обещанието, че ще го преработи. След цяла година преработване КФН представи нов вариант на системата, който в голямата си част преповтаря миналогодишния проект. Предлага се нарушителите на пътя да плащат с до 400% по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“ от 1 януари 2021 г., а изрядните шофьори да ползват отстъпка в полицата до 25% (или 23%).

Оскъпяването на застраховката да не зависи от нарушенията на пътя, а само от виновно причинените катастрофи, призоваха вчера представители на бранша. В проекта се предлага малус точки, които ще оскъпяват застраховката, да се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), неправилно изпреварване (4 т.), опасни маневри (5 т.), отнемане на предимство (5 т.), хулиганско поведение на пътя и т.н. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 т.), или без книжка (5 т.).

„При положение, че семейство има два автомобила и един от шофиращите превиши скоростта в рамките на година с между 21 и 30 км/ч извън населено място, през следващата година застраховката ще поскъпне със 140 лв.“, коментира Радков. При две превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата вече скача с 1680 лв. Бяха дадени и примери за фирма с пет автомобила и транспортна компания с десет влекача, при които гражданската за всички превозни средства би скочила с 324 и 9750 лева дори при едно превишаване на скоростта с между 21 и 30 км/ч и с 3900 и 117 000 лв. при две отклонения с над 50 км/ч в града.

Магдалена Милтенова посочи и няколко странични ефекта от приемането на такива текстове. „Корупцията на пътя ще се увеличи. Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозни суми, за да не ви напише пътният полицай такъв“, посочи тя. Като потенциален проблем тя вижда и намирането на шофьори за автобуси.

От бранша обявиха, че ще внесат предложение в КФН бонусите и малусите да са като в повечето европейски страни, където има повече скали за бонус и по-малко за малус, отколкото в българския проект, и оскъпяването е обвързано само с произшествията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *