За кого гласуваха все пак избирателите на Игнатов и Бонев?

Откъде получиха гласове на балотажа кандидатите във Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград и Русе

Как са се разпределили гласовете на избирателите, които на първия тур дадоха вота си за кандидати, които не са достигнали до балотаж.

София

Най-любопитният казус беше в София с питането между двата тура – как ще гласуват симпатизантите на кандидата на „Демократична България“ Борислав Игнатов, който остана трети, и на Борис Бонев от „Спаси София“.

Ето и какво показват данните на „Галъп интернешънъл“. От хората, които са предпочели Игнатов на първи тур, 34,1 на сто днес са избрали Фандъкова, а малко повече – Манолова (41,2%).

При Борис Бонев разпределението е доста по-категорично – 26 на сто за сегашната кметица и 49,5 на сто за Манолова. Двамата се въздържаха да призоват да се гласува в подкрепа на някоя от двете кандидатки – т.е. тук имахме т.нар. гласуване (или негласуване) по съвест.

Избирателите на ВМРО обаче рязко са пренебрегнали партийната повеля. Над половината от харесалите Ангел Джамбазки на първи тур, на балотажа са се ориентирали към Манолова – или 54,7%. 35,8 на сто са избрали Фандъкова.

Пловдив

В Пловдив избирателите на кандидата на БСП Николай Радев са отишли към Славчо Атанасов. Това сочат данни от екзитпола на „Алфа рисърч“ (която представлява вертикален разрез – т.е. процентите за кандидата надолу дават 100%). Те представляват 15 на сто от гласувалите сега за човека на ВМРО. По-голям процент от избирателите на Дани Каназирева отново са предпочели него. Те са 11 на сто от хората, които са дали вота си за Атанасов. От избирателите, предпочели Здравко Димитров, 5 на сто на първи тур са били избиратели на Каназирева. Но Димитров на балотажа е имал силно консолидиран партиен вот, който му помогна да спечели изборите.

Варна

БСП във Варна имаше своята вътрешнапартийна драма доста преди началото на местните избори – с номинацията на кандидат. На първия тур Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“ и неодобрен от ръководството на соцпартията неин кандидат за кмет на морския град, с минимална разлика успя да мине Анелия Клисарова, депутат от БСП. На балотажа обаче според данните на „Галъп“ от екзитпола 70,7 на сто от избирателите на Клисарова с отишли при Костадинов. И едва 19 на сто при Иван Портних от ГЕРБ. Избирателите на кандидатката на „Демократична България“ Стела Николова също са заложили на протестен вот, като 58,7 на сто от тези от тях, които са гласували на балотажа, са дали вота си за Костадинов. Електоратът на ГЕРБ е бил консолидиран около Портних, който успя да спечели пореден мандат при много ниска избирателна активност.

Плевен

В Плевен консолидиран вот за сегашния кмет Георг Спартански, сочат данните на „Алфа рисърч“ от екзитпола в областния град. 79 на сто са повторили вота си за него на балотажа. 8 на сто от гласовете за него са били на първи тур за кандидата на БСП Илиян Йончев.

Русе 

В Русе най-интересно е поведението на избирателите на кандидата на ВМРО Галин Григоров, който остана трети. На балотажа те са 9 на сто от хората, подкрепили Пенчо Милков от БСП, който и спечели изборите в града. 7 на сто от избирателите на Диана Иванова на първи тур са били електорат на Григоров. Като цяло Милков печели, защото ветрилото му от избиратели е по-широко, коментира пред БНТ Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Благоевград

В Благоевград от данните от екзитпола на „Галъп интернешънъл“ ясно се вижда как преимуществено гласовете за отпадналите кандидати са се пренасочили към кандидата на опозицията Румен Томов, който и спечели балотажа. Тук като цяло печели антиКамбитов обединение. Най-голям прилив (процентно) на гласове за Томов е дошъл от избирателите на Антон Тодоров (издигнат от местна коалиция Зелените/Воля и т.н.). От избирателите на кандидата на ВМРО Иван Ризов – 59,1 на сто са предпочели Томов, както и 56,5 на сто от тези на Росен Георгиев от НФСБ (и бивш кадър на ГЕРБ).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *