ГЕРБ се срути на изборите и очаквано ДПС нападна Борисов

Повече спечелени кметски места, но и изборни нарушения от страна на управляващата партия ГЕРБ отчете формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ след края на втория тур на местните избори. „Географията е разширена“, коментира резултатите на движението Карадайъ. Той ги определи като много добри и добави, че ДПС увеличава броя на общинските си кметове.

„През 2015 г. имахме 39 кметове на общини, от които 32-ма бяха партийни кандидати, а другите бяха в коалиция или независими, но с нашата подкрепа. Сега имаме 47 общински кметове, от които 37 са изцяло кандидатури на ДПС“, заяви Карадайъ. Той припомни, че движението спечели още на първи тур в Кърджали.

По думите му партията е запазила влияние в местната власт и на места е увеличила присъствието си в общинските съвети.

Карадайъ обаче отправи остри критики към ГЕРБ и дори обвини управляващите, че са използвали всякакви методи, за да спечелят вота.

„Тези местни избори показаха много от дефектите на законовата уредба. В много случаи комисиите с бездействията си дадоха възможност да се допускат нарушения. Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на управляващите. Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата ѝ форма – чрез заплахи, натиск и репресии“, заяви Карадайъ.

„Всички знаем, че изборите са особен елемент на демокрацията, но само когато са свободни и честни. Дали бяха информирани избирателите? Независимо от препоръките на Венецианската комисия, продължава да има забрана за агитация на различен от българския език. Регистрираха се кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона“, каза още лидерът на ДПС.

Според него е имало още много други изборни нарушения, които „поставят въпроса за легитимността на изборите“. По думите му ДПС „преди 30 години докара демокрацията в нашата родина и продължава да е пазител на мира“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *