Защо никога не трябва да изхвърляте водата, в която сте измили ориза

Измиването на ориза е лесно: трябва да го потопите във вода, да го изплакнете добре и да прецедите

Ако не миете ориза преди да го сготвите, трябва да започнете да го правите. Освен ако в рецептата не е посочено изрично да не се изплаква, както в италианските рецепти за ризото. Но все пак си струва да го изплакнете, за да сте сигурни, че сте се отървали от мръсотията, праха или други остатъци, които могат да останат по зърната.

Измиването на ориза е лесно: трябва да го потопите във вода, да го изплакнете добре и да прецедите. Тези стъпки се повторят няколко пъти. Експертите твърдят, че трябва да го направите поне пет пъти или докато водата вече не изглежда мътна. А и допълнителните измивания премахват излишното нишесте, което може да доведе до лепкава текстура при готвене.

Ако не изхвърляте водата, която ви е останала след второто или третото промиване, тя ще ви донесе много ползи. Ето как да я използвате.

Оризова вода за коса

Учените твърдят, че японските жени от 18-22 век, които са известни с красивата си коса, достигаща почти до петите, са практикували „ю-су-ру“ или изплакване на косата с оризова вода. Писателката Британи Ладин направила експеримент, при който изплаквала косата си с оризова вода известно време и била много доволна от резултата.

Наред с всички витамини, минерали и други хранителни вещества в ориза, които проникват във водата, оризът съдържа инозитол, съединение, което помага за възстановяването на увредената коса отвътре навън.

Писателката споделя рецептата:
ориз – 1 чаша
вода – 1 чаша

Изплакнете ориза и отцедете първата вода. Втората вода се налива при ориза и се бърка с лъжица за известно време, докато помътнее. Отцежда се и се оставя за около 12-24 часа на стайна температура, но не повече. След това е готова за употреба. А останалият ориз може да се приготви като гарнитура.
Използвайте оризова вода след нанасяне на обичайния си шампоан и балсам. Разпределете равномерно върху косата и скалпа и оставете за две до пет минути, преди да изплакнете.
Блогърът Кърли Кайлин предлага различна рецепта за оризова вода: тя вари ориза, вместо просто да го накисва. В този случай водата попива най-вече в зърната, така че ги претрива през сито след варене, за да направи кремообразна паста. Когато изстине, тя я смесва с балсам за коса и нанася върху кичурите си, оставяйки го да действа 30 минути или дори час, преди да изплакне.

Оризова вода за кожата
Проучване от 2018 г. установи, че антиоксидантните свойства на оризовата вода могат да върнат часовника назад, когато става въпрос за фини бръчки. Всъщност, учените обясняват, че оризът има същата антиоксидантна сила като храните, богати на витамин С. Оризова вода съдържа и колаген, който също може да успокои и предотврати бръчките.
Проучване от 2002 г. също показа, че оризовата вода помага на участниците с екзема да възстановят увреждането на кожата, причинено от продукти, съдържащи вредни сулфати. Техните резултати показват 20 процента подобрение в лечебния процес.

Можете да опитате сами, като направите оризовата вода на Британи Ладин. След приготвяне се съхранява в хладилник за около седмица.
Нанесете оризова вода върху кожата си с памучен тампон. Оставете кожата да абсорбира водата за около половин час, след което изплакнете. Въпреки това, преди да използвате, опитайте да тествате оризовата вода върху малък участък от кожата си, преди да я нанесете върху цялото си лице.

Оризова вода за почистване на огледала и съдове за храна

Корейският блогър JinJoo твърди, че оризовата вода е полезна не само за красота, но и за домакинска работа. Тя е естествен почистващ препарат за колоидни мицели и следователно основно работи като почистващ разтвор без агресивни химикали, но с добавени витамини и липиди. Просто запазете водата след второто или третото изплакване и използвайте.

JinJoo препоръчва да налеете вода в бутилка със спрей и да избършете огледалата и прозорците с нея – няма да останат следи. Тя казва, че водата също върши чудесна работа за премахване на упорити миризми на храна от пластмасови контейнери. Просто я оставете да престои около половин час или повече и ще забележите, че всички неприятни миризми ще изчезнат.

Оризова вода за растенията
Блогърът също предлага да се използва оризова вода за поливане на растения. Всички хранителни вещества, които са полезни за косата и кожата ни, са полезни и за растенията.

Лора Костова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *