Защо да заменим обикновената сол с хималайска

Тя е страхотен източник на минерали и други полезни съставки

 

Хималайската сол е една от най-чистите соли, намиращи се на земята. Преди милиони години морските дъна, сега издигнати под формата на Хималаите, са били покрити със слой разтопена лава, предпазвайки ги от замърсяване на въздуха. Хималайската сол е пълна с минерали, което я прави по-добра от обикновената сол. Ето десет невероятни ползи, които можете да получите, като замените обикновената сол с хималайска.

Хималайската сол съдържа по-малко натрий от традиционната сол

Използвайки хималайска сол при готвене, вие подсигурявате храната си с по-малко натрий. Това е въпреки факта, че хималайската сол съдържа същите основни съставки като обикновената сол. Структурата на по-големите ѝ кристали обаче означава, че използвате по-малко от нея.

Тя е чудесен източник на минерали

Повече от 14% от хималайската сол е направена от минерали, различни от натриев хлорид. Това са, между другото, магнезий, калций, цинк, мед, манган, желязо, калий.

Можете да я добавите към вашата почистваща вана

Добавете хималайска сол към вашата вана и кожата ви ще бъде повлияна положително от над 80 различни минерала. Такава вана ще успокои уморените мускули, ще стимулира кръвообращението, както и ще подхрани и почисти кожата. Разтворената във вода хималайска сол произвежда йонен разтвор, който помага за премахване на токсините през кожата.

Можете да я използвате като антиацид

Хималайската сол е чудесно средство за лечение на ацидоза и киселини. Това се дължи на нейната алкалност. Ако страдате от излишък на стомашна киселина, смесете една чаена лъжичка хималайска сол в чаша вода. Пиенето на такава отвара ефективно ще неутрализира киселината в стомаха ви.

Укрепва костите и зъбите

Друго предимство на хималайската сол е, че когато я добавите към ястията си, всички прекрасни минерали, които съдържа, ще помогнат за укрепване на костите и зъбите ви. Също така ще повлияе положително на кръвообращението и мускулната регенерация.

Почиства въздуха

Можете да използвате хималайска сол, за да пречистите въздуха в дома си. Една бучка ще абсорбира влагата във въздуха. Когато температурата се повиши, солта ще освободи влагата, която е абсорбирала, но без замърсителите, които е съдържала преди това.

Спомага за прочистване на синусите

Солта, описана в тази статия, има много предимства. Разтворена в гореща вода, тя излъчва отрицателни йони, които могат да помогнат при респираторни заболявания като астма и изчистване на запушени синуси.

По-добър ефект върху кръвното налягане от традиционната сол

Ако страдате от високо кръвно налягане, заместването на традиционната сол с хималайска ще помогне за понижаване на кръвното налягане. Тялото усвоява много по-лесно естествената хималайска сол, така че тя ще напусне тялото ви по-бързо.

Помага за по-добър сън

Това е още едно от предимствата на хималайската сол. Хората, които промениха диетата си от обикновена към хималайска сол, забелязаха, че от този момент нататък спят по-редовно и качеството на съня им е по-добро. Смята се, че това се дължи на наличието на минерали със свойства за отпускане на мускулите.

Положителен ефект върху храносмилането

Осоляването на храната ви с хималайска сол ще ви помогне да я усвоите по-добре. Хранителните вещества в солта подпомагат усвояването на тези вещества в храносмилателния тракт, така че се възползвате от храната, която ядете по-бързо и вече не се чувствате гладни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *