Започнаха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул

Напредъкът в преговорите ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, обяви турският президент

 

Делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул за слагане на край на войната.

Преди това двамата главни преговарящи Давид Арахамия и Владимир Медински проведоха среща на четири очи.

Турският президент Реджеп Ердоган произнесе реч при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора, в която ги призова за „слагане на край на тази трагедия“.

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул са първите във формат „лице в лице“ от повече от две седмици. Основен приоритет за Киев в разговорите е прекратяването на огъня.

„Вярваме, че няма да има губещи в справедливия мир. Продължаването на конфликта не е в интерес на никого“, заяви Ердоган пред двете делегации.

Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, допълни той.

Той посочи, че е дошлоло времето за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Слагането на край на трагедията зависи и от двете страни, посочи турският президент.

Ердоган изтъкна, че президентите на Украйна и на Русия са „ценни приятели за Турция“. Турският лидер посочи, че е време преговорите вече да доведат до конкретни резултати.

Турция е готова да организира среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски, заяви Ердоган преди срещата пред двете делегации.

След речта си турският президент заминава на посещение в Азербайджан.

Проект на сделка

Междувременно „Файненшъл таймс“ предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна, като се позова на четири неназовани източника.

Според акцентите в този проект руските искания за „денацификация“, „демилитаризация“ и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта. В замяна Украйна ще се откаже от стремежа си към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави – Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще трябва да окажат помощ на Киев при ново нападение.

Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към намеренията на Путин. Те се опасяват, че той може да използва преговорите като „димна завеса“, за да попълни военните си сили и да планира нова офанзива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *