ЕК призова за спешна проверка на руснаците със „златни визи“

Европейската комисия (ЕК) призова страни членки да направят спешна проверка на своите бази данни за раздадените „златни визи“ и „златни паспорти“ на санкционирани руснаци и беларуси.

Преди седмица България окончателно елиминира схемата със „златните паспорти“, но по настояване на правителството схемата за предоставяне на „златни визи“ бе запазена. Това е процедура, чрез която чужденците получават право на безсрочно пребиваване в страната, ако докажат, че са направили инвестиция за поне един милиона лева в България.

„Някои руски или беларуски граждани, които са обект на санкции или които подкрепят в голяма степен войната в Украйна, може да са придобили гражданство на ЕС или привилегирован достъп до ЕС, включително правото да пътуват свободно в Шенгенското пространство, по линия на тези режими“, предупреждава ЕК.

За преодоляване на тези непосредствени рискове комисията призовава страните да вземат бързо решение дали да отнемат паспортите или визите на руски или беларуски граждани, включени в европейския санкционен списък.

„Разрешенията за пребиваване, издадени съгласно режим за право на пребиваване срещу инвестиции на руски или беларуски граждани, които подлежат на санкции, следва незабавно да бъдат отнети след индивидуална оценка и в съответствие с принципа на пропорционалност, основните права и националното право на държавите членки. Тези мерки следва да се прилагат за руски или беларуски граждани, които подкрепят в голяма степен войната в Украйна“, се казва в съобщението на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *