ЕЦБ вдигна с 0.25% водещите си лихви и ще продължи

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши в четвъртък водещите си лихви с 0.25 процентни пункта в съответствие с очакванията на анализатори и отправи сигнал, че е необходимо повишаването им да продължи, за да бъде ограничено ускоряването на инфлацията, предаде Ройтерс.  Така основната лихвена ставка става 3.75%, тази по депозитите – 3.25%, а по краткосрочните депозити – 4 на сто.

„Ние не спираме (да повишаваме лихвените проценти – бел. ред.), това е напълно ясно“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след заседанието по паричната политика на Управителния съвет на финансовата институция.

Тя каза, че все още рискът от повишаване на инфлацията е висок, особено на фона на повишаването на заплатите в някои сектори на икономиките на страните от еврозоната и значителните печалби на редица корпорации. Според нея все още количеството пари в обращение не е достатъчно ограничено.

Лагард отбеляза, че в съобщението на ЕЦБ за резултатите от днешното ѝ заседание се споменава необходимостта от предприемането на бъдещи „политически решения“.

Фактът, че президентът на Европейската централна банка използва множествено число при фразата „политически решения“, вероятно подсказва, че предстои не едно, а повече повишения на лихвените проценти, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

„Знаем, че има да свършим още много работа“, подчерта на пресконференцията Лагард.

Решението на ЕЦБ да забави повишаването на лихвените проценти само до 25 базисни пункта, след като преди това ги увеличи три пъти с по 50 базисни пункта, идва само няколко дни, след като данните за банковата система в еврозоната показаха най-големия спад в търсенето на кредити от повече от десетилетие.

Това подсказва, че предишните повишения на лихвените проценти започват да ограничават паричната маса в обращение, което води до забавяне на инфлацията, но същевременно забавят и икономическия растеж, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *