ЕС няма да плаща за руския газ с рубли

„Няма да позволим Русия да заобикаля санкциите, като изисква рубли за доставките й на петрол и газ“, заяви снощи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз се стреми да си гарантира доставки на повече втечнен природен газ от САЩ през следващите две зими, съобщи Фон дер Лайен преди срещата й с президента Джо Байдън, която ще се състои днес, предаде Ройтерс.

„Утре ще обсъдя с президента Байдън как да поставим акцента върху доставките на втечнен газ от САЩ за Европа през следващите месеци“, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Брюксел. „Надяваме се да получим гаранции за повече доставки за следващите две зими“.

Съединените щати ще изпращат повече втечнен природен газ (ВПГ) за Европа през Великобритания, обяви вчера британската посланичка във Вашингтон Карън Пиърс.

Европейският съюз иска да намали зависимостта си от руския газ заради войната в Украйна и западните санкции срещу Русия.

„Работим с американците за доставка на повече ВПГ в Европа“, посочи Карън Пиърс в интервю за Ем Ес Ен Би Си (MSNBC).

Тя уточни, че е постигнато споразумение с пристанище Балтимор, откъдето да потегли кораб с повече ВПГ към Великобритания, откъдето газът ще бъде прехвърлен към Европа. По думите й това е „преходна“ мярка.

Тази седмица съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ обмислят начини да отговорят на искането на ЕС за доставки на американски ВПГ, но не посочи повече подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *