Български бейзболист получи исторически договор в САЩ

„Чикаго Къбс“ спечели наддаването за 17-годишния суперталант Йоанис Александров

Йоанис Александров официално се превърна в първия български бейзболист, подписал с клуб от Висшата лига на САЩ и Канада (МЛБ). 17-годишният кетчер и аутфилдер на шампиона „София Блус“ получи 6-годишен договор от „Чикаго Къбс“, след като в наддаването за правата му през последните месеци се включиха редица от топотборите в Мейджър лийг, сред които „Чикаго Уайт Сокс“, „Бостън Ред Сокс“ и „Вашингтон Нешънълс“.

Родният суперталант прикова вниманието на скаути от цяла Америка още по време на двудневен тренировъчен лагер в Маями в началото на ноември. В продължение на четири месеца оттогава той живее и тренира във Флорида в академията на Карлос Кастийо – бивш питчер от МЛБ, носил униформите на „Уайт Сокс“ и „Ред Сокс“ в края на 90-те години и началото на новия век.

Със съдействието на промоутърската компания „Пърфект Гейм“, организирала трайаута миналата есен и дала възможност на българския бейзболист да продължи да развива таланта си на място в САЩ, Йоанис има и личен мениджър в лицето на Майкъл Молини – един от най-реномираните бейзболни агенти в Северна Америка. С негова помощ Александров избра най-добрата оферта, която му дава шанс за исторически пробив в най-елитното ниво на професионалния бейзбол в световен мащаб.

Днес тийнейджърът от София заминава от Маями за Меса, Аризона, където ще премине последни функционални изследвания и ще финализира сделката с „Къбс“. След това българинът ще се включи в пролетните тренировки на „мечетата“, които се готвят за откриването на новия сезон в МЛБ на 7 април. В края на предсезонната подготовка треньорският екип ще прецени в кое подразделение на клуба в Майнър лийг да изпрати българина, за да започне да трупа опит срещу най-добрите бейзболисти на планетата и да си пробива път към Висшата лига.

„Чикаго Къбс“ е един от най-старите бейзболни отбори в САЩ и един от най-популярните по света. Основан през 1876 г., легендарният клуб от северната част на Ветровития град е трикратен шампион на МЛБ (1907, 1908, 2016) и още осем пъти участник в Световните серии (1906, 1910, 1918, 1929, 1932, 1935, 1938, 1945).

Системата на „мечетата“ в Младежката лига включва общо седем филиала: по един тим в най-горните две дивизии – ААА („Айова Къбс“) и АА („Тенеси Смоукис“), два в дивизия А („Саут Бенд Къбс“ и „Мъртъл Бийч Пеликанс“) и три в новобранската лига („Аризона Къбс“, „Доминикана Къбс Блу“ и „Доминикана Къбс Ред“). Очаква се Йоанис да започне в новобранския отбор от Аризона, базиран в Меса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *