Енергийната ни сигурност може да се дестабилизира, но никой не чува експертите

Преди седмица държавата по-доста необичаен начин обяви намеренията си студеният резерв от енергийни мощности вече да се поддържа само от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това решение вече няколко пъти беше анонсирано, обяснявано и доразяснявано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов, но така и не стана разбираемо за експертната общност в България.

Самите автори на идеята определиха решението си като „неправилно, политическо, но не пазарно“. Как може политиката в такъв важен сектор да се прави с „неправилни и не пазарни“ решения е въпрос на който енергийните специалисти у нас не можаха да дадат отговор.

Всъщност водещите български експерти заемали до момента често противоположни позиции по казуси като проекта „Белене“ или „Турски поток“ като например – Иван Хиновски и проф.Атанас Тасев, този път заедно критикуваха това решение на изпълнителна власт. Явно за сега никой не се вслушва в конкретните им предупреждeния, че студения резерв не бива да се съсредоточава само в една мощност, защото това крие рискове за дестабилизиране и дебалансиране на енергийната система на страната ни през зимата.

Други експерти припомниха, че само преди 2 г. години от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ обявиха, че централата не може едновременно да осигурява ток за потребление и да поддържа студен резерв и затова се отказва от договора за него. Това наложи през пролетта на 2018 г. да се прави извънреден търг, който да покрие неспазения от ТЕЦ „Марица Изток 2“ ангажимент.

Какво точно се е променило за 2 г. в централата, че преди „да не може“, а сега „да може“ никой не знае. Едно е ясно когато държавата почне да взима „неправилни икономически“ но „удобни политически“ решения това може да доведе до дебалансиране и дестабилизира на най -важната част от нашата икономика – енергетиката.

За пореден път икономическата логика става жертва на кратковременния политически интерес. През зимата потърпевшите може да се милионите българи, а не „олигарсите“ или „политиците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *