Емил Велев-Кокала: По-добре да няма “Футболист на годината”

Емил Велев-Кокала е легендарен футболист на Левски. Три пъти  шампион на България със “синия” екип. Той е и последният треньор, извел “сините” до шампионската титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Велев коментира пред Гонг.бг българския футбол през 2020 година.


“За съжаление футболът не ни даде много поводи за радост през тази есен. Като добавим факта, че повечето мачове се играха без публика, картината става още по-сива. Таяхме огромни очаквания за баража на националния тим с Унгария, но си останахме само с надеждите. Лоша година като цяло за нашия футбол, затова и по-добре да няма “Футболист на годината”. Да вземем пример от Европа – щом няма “Златна топка”, спокойно може да минем и без родната класация. Който и да стане, ще бъде незаслужено.


Националният ни отбор се представи посредствено във всички срещи, като изключим първото полувреме на баража с Унгария. В този мач, който за мен беше най-важният от доста години насам, отборът претърпя странен срив през втората част. Нямам обяснение за коренната промяна в играта след почивката. Но отпадането си беше заслужено и няма на кого да се сърдим. Бяхме длъжни да се класираме за финалния бараж с Исландия, защото такъв златен шанс едва ли ще получим скоро. Постигнатото с толкова усилия от Петър Хубчев бе пропиляно с лека ръка. Вината за провала е разделена между треньорите и играчите. Мотивацията в националния отбор е от първостепенно значение, затова е много важно кой застава пред футболистите, какво им казва и как им говори. Но за да се получат нещата, е нужен респект към треньора – нещо, което аз лично не видях. Не приемам и оправданията, че не са издържали на напрежението за двубоя с Унгария. Защото, ако е така, значи нямат място в националния отбор. А и изобщо във футбола, защото напрежение има навсякъде.


В Лигата на нациите се представихме още по-зле. Не виждам какво може дори да коментирам, защото игра не видях. През отбора минаха голям брой футболисти, но никой не може да се гордее с играта си. Даже трябва да се срамуват, може би изключение прави само Антон Недялков и още няколко от младите като Валентин Антов и Доминик Янков.
Сега е много важно на кого ще бъде поверен националният отбор. Задължително трябва да е опитен треньор и аз продължавам да твърдя, че Илиан Илиев е най-подходящ за поста. Хубаво е да е ново име, въпреки че има подходящи и сред тези, които вече са били начело на тима. Чета, че Александър Димитров е вариант, но не ми се струва сериозно. Смътно го познавам, макар че сигурно има и визитка, и амбиции. Но как играчите ще имат респект от него?!”, заяви Кокала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *