До няколко дни болниците в София ще са в колапс

Властите признаха, че безучастно са се надявали на оптимистичен вариант, а прозорецът от 4 дни е даден заради ресторантите

Властите са наясно, че здравната система е на ръба, но и днес представители на НОЩ са повече притеснени за продуктите в ресторантите, отколкото за хората, които пълнят болниците. От участия на шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин се видя за пореден път, че управляващите безучастно са наблюдавали досега развиващата се трагедия, надявайки се на оптимистичен изход.

“Ако тенденцията на хоспитализациите се запази, до няколко дни лечебната система в София ще бъде в колапс”, обяви пред БНТ Данчо Пенчев. Той обаче дори се засмя, когато водещият Георги Любенов за пореден път го попита защо при тази сериозна ситуация чакаме 4 дни до въвеждането на ограничения. От думите на Пенчев се разбра, че прозорецът се дава заради ресторантите, които трябвало “да реализират продукцията си”. Същото каза в “Неделя 150” на БНР и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Дадохме им възможност да се опитат максимално да довършат това, което са започнали, защото поработиха половин месец и заредиха със стока”, коментира Кунчев. И двамата пропуснаха да покажат каквато и да е загриженост за растящия брой случаи и несъразмерно високата смъртност, която отличава България от всички останали европейски държави. Кунчев продължава да смята българския модел с най-меките мерки за “сравнително успешен”.

От думите на Данчо Пенчев стана ясно, че кризата, в която се намираме, до голяма степен е резултат на погрешни прогнози и бездействие. “Бяхме в хипотезата на един по-оптимистичен вариант, уви, той не се сбъдна, затова се наложи въвеждането на тези мерки”, обясни Пенчев, въпреки че от седмици шефът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов предупреждават, че ситуацията се влошава извънредно много. В друго скандално изявление, шефът на РЗИ-София заяви буквално: “Очаквахме да видим натиска върху системата как ще й се отрази”, без да проличи каквото и да е съжаление в думите му за предизвиканата тежка ситуация в болниците.

Пенчев разкри, че противно на поредното нагло изказване на ресторантьора Ричард Алибегов, че никой не е чувал за огнище в ресторант, в София има ресторант, в който целият персонал се е оказал с COVID-19. Ресторантът се бил “самозатворил”, според обяснението на шефа на РЗИ.

На целия този фон Пенчев все пак спомена, че даденият толеранс преди въвеждането на новите ограничения не означава от четвъртък до неделя да не се спазват никакви мерки. Бегъл преглед на профилите на различни столични ресторанти във “Фейсбук” обаче показва, че настроението през уикенда не отговаря на ситуацията – повечето приканват към забавления като за последно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *