Директорът на Народния театър е в ръководството на партия с лого петолъчка!

Директорът на Народния театър Васил Василев е член на оперативното бюро на партия „Българска прогресивна линия“ (БПЛ), разказва Mediapool. Това е партията, която бившият депутат Красимир Янков създаде и оглави, след като напусна със скандал БСП.

В последните месеци Василев е в светлините на прожекторите си заради конфликта около пиара на театъра Велислава Кръстева, атакувана от режисьора Александър Морфов да напусне поста, защото е протеже на ДПС и Ахмед Доган. Василев зае страната на Кръстева.

През 2013 г. Василев бе назначен за зам.-министър на културата в кабинета „Орешарски“ от квотата на БСП. Красимир Янков е потвърдил пред Mediapool, че Васил Василев все още е в оперативното ръководство на „Българска прогресивна линия“, а партията е функционираща. Василев, който през 2021 г. е бил кандидат за депутат на Българска прогресивна линия, не е открит за коментар.

Няма законово изискване директорите на театри да са деполитизирани. В обявените критерии в конкурса за заемането на този пост липсва забрана за членуване в партийна формация.

Логото на БПЛ е стилизирана петолъчка. Сред оскъдната програмна платформа, публикувана на сайта, виждаме, че сред приоритетите ѝ е изграждането на АЕЦ „Белене“. Самият Красимир Янков, както и други политици от БСП и останалите леви партии, винаги са защитавали руския проект за втората атомна централа.

Няколко месеца преди края на 44-ото Народно събрание Янков, Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев напуснаха БСП и парламентарната група на партията. След това те решиха да крепят крехкия кворум на тогавашните управляващи от ГЕРБ, а в замяна правилникът на парламента бе променен и независимите депутати започнаха да се третират почти като парламентарна група.

На изборите през ноември 2021 година партията е спечелила 0.06% или 1498. БПЛ не е участвала във вота през октомври 2022 година, но сега се очаква да участва в лявото обединение „Левицата!“, в което влизат и други от нароилите се през годините от БСП партии напуснали или изгонени социалисти като „Движение 21“ на Татяна Дончева, „Изправи се България“ на Мая Манолова и АБВ на Румен Петков.

От самото начало на конфликта, свързан с Кръстева, Василев твърди, че това е вътрешен проблем на театъра и ще бъде решен вътрешно. Към момента не е решен. Александър Морфов продължава периодично да протестира срещу присъствието на Кръстева в театъра, като драска върху вратата на кабинета ѝ надписи „ДПС“, Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, „Изчезвай“ и пр. За последно подобни послания са надраскани на вратите на Василев и Кръстева преди около три седмици, но от театъра отричат да е имало такова нещо, въпреки поредното признание на Морфов, че той е „извършителят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *