Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на САЩ като подчинени

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън, третираше съюзниците на Америка като подчинени. Самото му назначаване беше грешка, а президентът се нуждае от силен външнополитически екип. Това казва в интервю пред БНР бившият посланик на Съединените щати у нас Джеймс Пардю.

Той коментира събитията около Иран и Афганистан, които доведоха до отстраняването на Болтън.

„До известна степен е обезпокоително от гледна точка на външната ни политика. Първо, идеята да бъдат поканени талибаните в „Кемп Дейвид“ беше гигантска грешка от страна на президента. Добре, че реши да не я прави. Не съм сигурен каква е била целта му, освен да парадира след това, че е получил повече отстъпки от талибаните. Но това не проработи и, разбира се, не помага на американския преговарящ Залмай Халилзад. Лоша идея беше и добре, че не се материализира.

Не е сигурно как ще продължи този процес, включително и заради наближаването на афганистанските избори. Аз съм със смесени чувства за Афганистан. Защото ние инвестирахме много там, но според мен инвестирахме вече достатъчно. Затова одобрявам целта на президента – да намали сериозно американското военно присъствие, но постепенно, не внезапно. Основният ни интерес сега е да предотвратим Афганистан да стане отново убежище за терористи в бъдеще. Можем да го постигнем и без много войници там.

За Иран – Болтън беше ястребът към Иран. Има много неоконсерватори като него, които искат Съединените щати да ударят Иран. Но и това е много лоша идея. Иран не нападна Съединените щати, а саудитски петролни обекти. Затова ако някой ще отвръща на удара, това трябва да са саудитците, не Съединените щати. Очевидно това беше провокация, вероятно от самия Иран или от неговите марионетки.В момента Съединените щати и Иран играят на котка и мишка. Иран е недоволен от изтеглянето ни от ядреното споразумение и от санкциите, които му наложихме. И предприема ответни действия. Иранците са много сериозни и могат да направят много неща. Затова трябва много внимателно да помислим преди да се впуснем във война срещу тях точно сега. В края на краищата смятам, че импулсите на президента Тръмп го водят към предпазливост. А Болтън беше уволнен, защото го натискаше прекалено много да предприеме военни действия“.

От гледна точка на Иран ударите в Саудитска Арабия са значителен успех. Те бяха изненадващи, ефективни и поставиха Съединените щати в трудна ситуация. Защото допреди няколко години бихме реагирали заедно с нашите съюзници и с международните институции. Но президентът ни постави в изолация с унилатералистката си политика, отдалечи ни от съюзниците и в момента Съединените щати са до известна степен сами в този регион. Вижте, Съединените щати трябва да внимават какво вършат, но Иран също трябва да внимава. Търпението на Америка не е безгранично. И ако Иран продължава с провокациите, ще пострада в определен момент, продължава бившият посланик на САЩ у нас.

Според него е неприятна ситуацията, която Тръмп е създал с излизането от ядреното споразумение, което европейците подкрепят. „Според мен това беше гигантска грешка от страна на президента. Но е свършен факт. И тъй като Тръмп не е популярен в Европа, мисля, че малцина политически лидери там ще излязат и ще поемат вътрешнополитически риск да го подкрепят. Освен ако техният интерес е наистина застрашен. Не мисля, че много европейци виждат така нещата в момента“, казва Пардю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *