Джамбазки призова Борисов да не се отказва от енергийната независимост

С позицията на Министерски съвет от 19 юни обричате на гибел основния енергоизточник на държавата – въглищните централи. Това се казва в отворено писмо на евродепутата и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение до премиера Бойко Борисов във връзка с документ, приет от Министерски съвет, с който реално правителството се отказва от друга своя позиция от март месец, която целеше защита на въглищните централи.

„България е страна по Парижкото споразумение и според сценария, който беше избрала, до 2050 година трябваше да намалим до 80-85% въглеродните емисии спрямо 1990 година. Отказвайки се от тази позиция и приемайки, че до 2050 трябва да се откажем на 100% от парниковите газове, правителството де факто се отказва от енергийната независимост на България“, категоричен е Джамбазки, който кани премиера на официален разговор по темата.

Евродепутатът също така призовава за обща позиция в защита на националния интерес.

В писмото българският представител в ЕП дава сериозни аргументи в подкрепа на апела си правителството да преразгледа новата си позиция, тъй като целения от т.нар. „амбициозни държави“ климатичен неутралитет в така предложения вариант, ще доведе до колапс на цял сектор в икономиката ни.

Заместник-председателят на ВМРО също така подчертава, че 4 държави са се противопоставили на предложенията за климатична неутралност до 2050 г. – Полша, Чехия, Унгария и Естония.

“У нас 100 хиляди български граждани са ангажирани пряко или косвено с топлоелектрическите централи и въглищните мини в Маришкия басейн. Регионът изцяло зависи от това производство и ще бъде икономическа и социална катастрофа преждевременното затваряне на мощности“, алармира Ангел Джамбазки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *