Гълъб Донев остава премиер, изборите може да са през април

Гълъб Донев ще остане на премиерския пост и в следващото служебно правителство, обяви президентът Румен Радев в интервю за радио “Дарик“. С това той разсея спекулациите за възможно повишение на популярния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

“Следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер“, обяви Радев. Неговата оценка за служебното правителство е, че то е “контрапункт на феодализацията и застоя“.

В същото време президентът даде индикации, че ще насрочи изборите за началото на април. Той каза, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има осигурена хартия за бюлетините, ако изборите се проведат на 26 март. Тогава се сменя и времето, която можело да предизвика логистични проблеми и за машините.

На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори така: “Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време“, каза президентът.

Скандалът с Nexo оказва влияние

В интервюто президентът Радев призна, че започналото от прокуратурата разследване точно преди връчването на третия мандат, е оказало своето влияние.

“Няма да отричам, че скандалът сNexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една коалиция и управление”, каза Радев.

“Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш“, добави той.

Радев казва, че “Демократична България“  е имала своите привидни шансоведа получи мандат за съставяне на правителство, но лозунгът на Христо Иванов “никога ГЕРБ“ е оказал влияние.

“Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“. Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към “Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на “Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза “не“. Това беше промяната. Имаше колебливост, но за първи път то не каза “не“. Това неказване на “не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на “Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и “Продължаваме Промяната““, обясни Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от “Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. Стана ясно, че няма шанс за правителство.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат.

“Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия. Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс“, добави Радев.

Ерозира доверието в парламентарната република

“На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев

Той констатира, че ерозира доверието на българското общество към парламентарната република, като хората с всеки избор се отдръпват все повече от избирателните урни.

Според него голямата причина за тази политическа криза еневъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис

“Истинският генезис на кризата е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза Радев

“Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление“, обясни президентът.

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години.

Какво спечели България…

“Какво спечели, а не какво загуби (трябва да е въпросът). Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма“, заяви Радев и добави: “Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?“

Според него е ясно какво се губи. „Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген“, заяви Радев.

В същото време той каза, че благодарение на усилията на служебното правителство България може да стане член на Шенген през октомври.

“Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат“, казаРадев.

В отговор на въпроса засъдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време.

“Трябва да преминем към реални действия, а не да демонстрираме готовност за борба с корупцията“, коментира той

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *