Гръцката църква призна украинската и разбуни православието

Московската патриаршия ще заседава извънредно заради новата автокефалия

Решението на Гръцката православна църква да признае автокефалията на Украинската православна църква (УПЦ) разбуни православните църкви. Очаква се Светият синод на Московската патриаршия да заседава извънредно, за да даде оценка за последиците от това решение, каза зам.-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия прот. Николай Балашов. Според него „въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква е приел решение в полза на признаването на УПЦ, при това странно изразявайки надежда, че украинската „автокефалия“ може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна“.

В Атина в събота се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия – висшият управленски орган на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Заседанието беше насрочено лично от Атинския архиепископ Йероним след края на редовните заседания на Йерархията през седмицата. Единствената тема на заседанието на Йерархията беше за автокефалната Православна църква в Украйна. Гръцкият епископат призна автокефалната Православна църква в Украйна и упълномощи Атинския архиепископ Йероним да предприеме последващите действия за влизане в канонично общение с нея. Само 7 от 80 архиереи са гласували против. РИА Новости съобщи, че те ще излязат с декларация. Очаква се формалното признаване на УПЦ да стане на 19 октомври в Солун, в присъствието на архиепископ Йероним и киевския митрополит Епифаний, съобщи „Ортодокс таймс“.

Вселенският патриарх Вартоломей лично благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Украинската православна църква. Гръцката православна църква е първата, признала автокефалията на УПЦ, след като патриарх Вартоломей на 6 януари тази година подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна църква. Преди това патриархът приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний, за да му връчи Томос за автокефалност. По този начин Вселенският патриарх, духовният лидер на всички православни християни по света, сложи край на повече от 300 години московско владичество и призова православните църкви да признаят УПЦ. Тя е под върховенството на Руската православна църква от 1686 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *