Годишната инфлация в Турция достигна 70% през април

Инфлацията в Турция на годишна база през април 2022 г. достигна 69,97%. Такива данни цитира в четвъртък Турският статистически институт (TUIK).

В същото време през януари и март тази година тази цифра е съответно 48,69% и 61,14%. Турските медии отбелязаха, че януарската инфлация е рекордна за Турция от 2002 г. насам.

В същото време инфлацията на месечна база намалява от 9,19% през март до 7,67% през април.

Турският президент Тайип Ердоган каза в края на април, че Анкара се стреми да намали инфлацията и очаква да получи резултатите от тази работа още през май тази година.

Междувременно Централната банка на Турция през април повиши прогнозата си за инфлация за края на 2022 г. до 42,8% от предварително предвидените 23,2%, каза пред репортери шефът на банката Шахап Кавчиоглу.

Турската лира през ноември миналата година се срина с почти една трета спрямо началото на годината. Причината за това е политиката на Централната банка, която, както се смята, под натиска на властите продължава да намалява сконтовия процент, който в момента е 14%. Това е едно от най-високите нива сред развиващите се страни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вижда високите лихви като сериозен проблем, който пречи на властите да намалят ефективно инфлацията и да спрат падането на лирата. Той многократно критикува Централната банка за отказа да намали лихвите, въпреки че банката обясни, че тази цифра не е основната причина за покачването на потребителските цени и обезценяването на националната валута. В тази връзка Централната банка е изключително неохотна да намали лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *