Гешев призна, че живее в резиденция “Бояна”

Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност, повтарям – на всички служби, включително и Националната служба за охрана. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв. Семейството ми плаща наем по пазарни цени, от този храст няма да изскочи заек, добави той.

Повод за неговият отговор станаха въпроси на “Отровното трио”, които преди два дни представиха искане, внесено в прокуратурата, със 7 въпроса, на които адвокат Николай Хаджигенов иска отговор на основание на Закона за достъп до обществена информация. “Живее ли главният прокурор на Републиката Иван Гешев в държавна резиденция “Бояна”? По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на дом номер 5? Имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия досега? Извършен ли е ремонт преди нанасянето на Иван Гешев в дом номер 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от Бюрото за закрила на свидетелите на територия, която се охранява от НСО”, попита Хаджигенов. От бюджета на Прокуратурата ли е платен ремонтът на дом номер 5, попита още той.

Сега Гешев не отговори дали имотът, в който живее е в Бояна, както и какъв е наема, дали е извършван ремонт и каква е неговата стойност. Главният прокурор не обясни и на какво точно основание се е преместил и живее във въпросния имот. От думите му не стана ясно дали има някаква конкретна заплаха, както и кои са всички тези служби за сигурност, които са му препоръчили мастото за живеене.

Всъщност още преди повече от месец в Бургас, пръв лидерът на АБВ Румен Петков подхвана темата за Гешев и Бояна. На какво основание главният прокурор е настанен в резиденция „Бояна“? Чие е решението той да бъде настанен там и каква е организацията на действие на Националната служба за охрана, чийто патримониум е резиденция „Бояна“ и службата, която охранява главния прокурор. Утре, ако се изпогърмят, кой носи отговорност?, попита Петков. Според него този факт буди серия от неясноти. “Още когато Борисов посегна на НСО през Закона за МВР, съм попитал това. Ако стане белята, излиза въпросът „Кое НСО е по-НСО и кое е по-тежко?“ Това на главния прокурор, това на министър-председателя, НСО-то на прокуратурата, НСО на НСО, това на МВР или кое? Връщам се на въпроса – кой и с какви мотиви настани главния прокурор в резиденция „Бояна““, настоя Петков.„Ако правителството е взело решение главният прокурор да бъде настанен в резиденция „Бояна“, то това е едно възможно обяснение“.

Гешев беше един от първите, които се отказаха от охрана на НСО и се пази от Бюрото за защита, което е под негов контрол и ръководство. По твърдения на прокуратурата това е станало в момента, в който е установено лице от НСО, което бе обвинено като организатор на убийството на Станка Марангозова в столичния квартал Младост.

Иначе от думите на Гешев стана ясно, че новата конституция и ВНС не са най-важните и належащи проблеми на хората, но ако бъде поискано становище от прокуратурата, то щяло да бъде дадено.

Главният прокурор настояваше сам да обясни, че държавното обвинение не проверявало частни бизнеси, а само приватизационни сделки. Той нарече фейк новина твърдението, че се проверявали конкретни предприятия и работници. Гешев обаче не обясни какво всъщност опровергава. Веднага след това изведнъж обяви, че прокуратурата всъщност проверявала крадливи български политици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *