ГЕРБ поставиха под въпрос легитимността на парламента

БСП заплаши с Конституционния съд заради игрите на ГЕРБ и “Обединени патриоти” с кворума

От ГЕРБ за пореден път показаха пълното си пренебрежение към парламентарните правила, с което поставиха под въпрос законността на вземаните от Народното събрание решения. Управляващите внезапно включиха в дневния ред на парламента в петък трите държавни бюджета – при положение, че на депутатите дори не бяха предоставени нужните им доклади на парламентарните комисии за първо четене. А при проверка на кворума в пленарната зала записаха като присъстващи опозиционни депутати, които секунди преди това се бяха оттеглили в знак на бойкот.

Заседанието започна с 15-ина минути закъснение – очевидно управляващите искаха да дадат максимален шанс на закъсняващите си колеги да стигнат до пленарната зала. Но не се получи – при регистрацията председателят на парламента Цвета Караянчева само примирено констатира липсата на кворум и обяви, че ще има повторен опит след половин час. 30-те минути обаче надхвърлиха 40, докато мнозинството успее да се организира и да събере необходимите 121 депутатски гласа, за да стартира пленарното заседание.

Веднага след това Караянчева предложи да влязат в дневния ред трите големи бюджета на първо четене – на здравеопазването, на общественото осигуряване и държавният бюджет за 2021 г. Управляващите я подкрепиха, което възмути опозицията. От БСП посочиха, че според правилника на Народното събрание докладите на парламентарните комисии по законопроектите трябва да бъдат предоставени на депутатите не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, на което трябва да бъдат разгледани. А това не се е случило. Следователно, депутатите няма как да се запознаят предварително с докладите по предложените бюджети, какво остава да ги обсъждат и приемат, посочиха от опозицията.

Управляващите обаче невъзмутимо отхвърлиха искането на социалистите гледането на бюджетите да се отложи. “Предвид на епидемичната обстановка, ако присъствахте на председателските съвети, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взета единодушно решение тези точки да бъдат гледани, тъй като ситуацията е съвсем различна от нормалната”, обяви Цвета Караянчева. “Решенията на председателския съвет по никакъв начин не могат да дерогират правилника на Народното събрание, който има силата на закон”, напомни очевидното соцдепутатът Филип Попов. “Ако бяхте в залата, г-н Попов, можехте с вота си да изразите своето несъгласие. Залата е приела този дневен ред и ще работим по него”, агресивно отвърна шефът на парламента, което се посрещна с ръкопляскания от управляващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *