ГЕРБ и ДПС може да изберат и следващия управител на БНБ заради разцепление във властта

ИТН и ПП се заритаха по кокалчетата заради процедурата в парламента

В управляващата коалиция „се заритаха по кокалчетата“ заради процедурата за избор на управител на Българската народна банка (БНБ). Рискът следващият гуверньор да бъде избран с гласовете на опозиционните ГЕРБ или ДПС пък изглежда съвсем реален.

Припомняме, че процедура за избор на управител на БНБ бе обявена миналия месец, но кандидатури изненадващо не бяха издигнати, изглежда, заради проблеми в управляващото мнозинство.

Днес от „Има такъв народ“ (ИТН) поискаха в дневния ред да влезе извънредно точка за откриване на нова процедура. Партньорите им в управлението „Продължаваме промяната“ (ПП), които са и водещата сила, обаче гласуваха против това. Въпреки това точката влезе благодарение на опозицията.

След това спор предизвика срокът, в който да протече процедурата. От ИТН настояха той да е 7-дневен. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров обаче предложи 20 дни.

От ИТН възроптаха, като обясниха, че е имало достатъчно време за търсене на кандидати за управител на БНБ. Още повече че сегашният гуверньор бил с изтекъл мандат от година.

От ПП опонираха, че в момента ситуацията е критична предвид войната в Украйна и е добре да се даде повече време. Гюров предложи компромисно срокът да е 14 дни.

Тошко Йорданов от ИТН поиска почивка преди гласуването. Въпреки това, изглежда, до разбирателство не се стигна.

ИТН успяха да наложат своето предложение за 7 дни с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

По време на дискусията от опозицията напомниха, че депутатът от ИТН Любомир Каримански преди дни в свое интервю е дал заявка, че ще се кандидатира за управител на БНБ, както и че той е бил посъветван да не се впуска в надпреварата.

Йордан Цонев от ДПС пък обясни от трибуната какво се коментирало в кулоарите. Според него управляващите искали да се разберат за единна кандидатура, за да не може изборът да зависи от ГЕРБ и ДПС.

Какво лошо, ако той зависи от ГЕРБ и ДПС, попита Цонев, като даде пример със сегашния гуверньор Димитър Радев. Той бил избран именно с гласовете на двете партии, но бил добър управител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *