Георги Гергов рекетира Пловдив с 432 000 лв. наем на година за… една нива

С 300% скача наемът, който община Пловдив ще плаща на бизнесмена Георги Гергов, за да ползва Разсадника, където се произвеждат цветя и дръвчета за парковете в града. Вместо досегашните 120 000 лева на година, тя ще му брои 432 000 лева.

Това гласува местният парламент при приемането на годишния разчет за финансите на Пловдив.

Разсадникът на „Рогошко шосе“ беше притежание на градската управа, но той влезе в активите на смесеното дружество с бизнесмена „Пълдин Туринвест“. Гергов вдигна капитала, стопи дела на общината и на практика стана притежател на имота.

В изпратения от него анекс до градската управа той настоява наемът да се вдигне три пъти. На предложението се възпротиви съветникът от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков. Той настоя управата да откаже на бизнесмена и поиска да се запази сегашният размер от 10 000 лева на месец. И припомни, че през 2017 г. наемът е бил вдигнат от 1000 на 10 000.

„Сега се искат 36 000 лева на месец. Това е феноменална сума за ползване на една нива от 73 декара. За сравнение община Пловдив притежава земеделски земи и ги отдава на частни ползватели срещу 1000 лева годишно на декар“, посочи Парасков.

Зам.-кметът Анести Тимчев тутакси реагира, като посочи, че в съществуващия Разсадник се произвеждали 1 милион цветя годишно и 5000 дръвчета. „Там притежаваме 11 оранжерии плюс стопански постройки с инфраструктура. Представете си, че не подпишем този анекс. Тогава трябва да купуваме цветя отвън, за което ще плащаме 1 млн. лева“, изтъкна Тимчев. И добави, че преместването на такъв не било лесна работа. Трябвало да се намери подходящ терен, да се изградят комуникации, да се демонтират съществуващите оранжерии и да се сглобят на новото място.

Предложението на Парасков за запазване на съществуващия наем обаче не мина и съветниците приеха общината да плаща 432 000 лева годишен наем на Гергов. Парите ще се вземат от годишната програма за отчуждаване на имоти.

В продължение на близо 2 часа съветниците дебатираха новия разчет в размер на 630 млн. лева. Това обаче не е окончателната рамка, защото все още не е приет държавния бюджет.

Добромира Тошева от „Алтернатива за Пловдив“ заяви, че рамката обслужвала интересите на управляващите, а не на гражданите. Според нея са заложени кухи приходи. Капиталовата програма от 252 млн. лева включвала довършване на стари обекти. На районните кметства се дават по 1 млн. лева за ремонти.
На микрофон съветници направиха предложения за отпускане на допълнителни средства. Константин Георгиев от „Съюз за Пловдив“ поиска 180 000 лева за проектиране на втория етап от спортния комплекс в двора на езиковите гимназии и кметът се съгласи. Димитров прие и исканията на шефа на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев. 150 000 лева се дават на район „Източен“ за проектиране на многоетажен паркинг до стадион „Христо Ботев“. А район „Северен“ получава допълнително 300 000 лева за изграждане на осветление и ремонт на улици. За проектиране на нов парк до „Коматево“ бяха гласувани 60 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *