Веригите наглеят: Поскъпването на храните спира в края на 2023-а

Покупките на ежедневни стоки в Европа са се свили средно със 7,1% през 2022 г.

 

Покупките на ежедневни стоки, които правят европейските граждани, са се свили със средно 7,1% през 2022 г., независимо че заради инфлацията оборотите всъщност се увеличават. Това се твърди в годишния доклад на EuroCommerce – организацията, в която членуват търговските вериги на континента.

Според авторите на доклада, независимо че през последните месеци се наблюдава успокояване на цените на суровините за хранителната индустрия, на земеделската продукция и на енергийните цени, хранителните стоки продължават да поскъпват.

“Според нашия анализ на историческите данни търговските цени на храните се адаптират към тези на суровините със 6-12 месеца закъснение.

Съответно очакваме инфлацията при храните да се забави значително през втората половина и по-точно през последното тримесечие на 2023 г.“, пишат авторите на доклада.

Реакцията на потребителите към настоящото поскъпване е очаквана – те са свили покупките и все повече хора възнамеряват дори да пестят от ежедневните харчове.

В предходното годишно проучване на EuroCommerce 44% от анкетираните европейски потребители са заявили, че се въздържат от някои покупки на храни, докато в сегашното така са отговорили 53% от анкетираните.

Според доклада 36% от потребителите загърбват преди всичко марковите стоки, здравословните и устойчиви храни като например биопродуктите за сметка на собствените марки на веригите.

Самите изпълнителни директори на големите търговски вериги не са особено големи оптимисти за 2023 г. Само 23% от тях смятат, че пазарните условия през тази година ще са по-добри, отколкото през миналата. 44% от тях очакват нещата да се влошат и 33% прогнозират бизнесът да е също толкова труден колкото през 2022 г.

Сред най-големите тревоги на ръководителите на веригите е спадът на търговските надценки. Според доклада между 2019 и 2022 г. средният марж е паднал от 7,3 на 6,3%, т.е. на всеки 100 евро от оборота за търговеца остават вече само 6,30 евро.

Според доклада заради трудностите през тази година в света на големите търговски вериги в Европа се очакват значителни размествания предимно по посока на поглъщане на по-малките от по-големите вериги.

Някои от процесите са започнали още м.г., например немската REWE, която е собственик на “Лидл”, “Кауфланд” и “Алди”, обяви, че инвестира 5 млрд. евро до 2025 г., за да разшири присъствието си в Европа. Това ще става предимно като купува вече разработени по-малки вериги, и то в Източна Европа, и в същото време напуска някои западноевропейски пазари. “Алди” например напусна в края на м.г. датския пазар.

Други търговски вериги се обединяват помежду си, за да посрещнат предизвикателствата. Например скандинавската Navian се обединява с френската “Карфур”, за да произвежда на място в скандинавските страни традиционни френски, италиански и испански хранителни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *