“Галъп“: Радев на ръба от победа в първия тур, “Възраждане“ пред “Изправи се.БГ! Ние идваме!“

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва предимство в електоралните нагласи на българите за предстоящите избори. Тя е с 24.2% подкрепа, а битката за второто място е между БСП и “Продължаваме промяната“. Това показва проучване на “Галъп интернешънъл болкан“ за “Офнюз“, проведено лице в лице сред 1081 пълнолетни българи в периода 23-31 октомври.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, за ГЕРБ-СДС биха пуснали бюлетина 24.2% от гласуващите, за БСП – 15.7%, за “Продължаваме промяната“ – 13.7%, за “Има такъв народ“ – 11.3%, за ДПС – 11.1%, за “Демократична България“ – 9.8%.

Следват “Възраждане“ с 3,3% и едва след това “Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – 3.1%.

При колебаещите се най-добре представени са “Продължаваме промяната“.

Според социолозите БСП засега изпреварва „Продължаваме промяната“, но не е ясно как ситуацията с Covid-19 и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

Ще имаме ли президент от първи тур е важният въпрос според “Галъп“.

За Румен Радев биха гласували 47.6% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 25.1%, за Мустафа Карадайъ – 8.5%, а за Лозан Панов – 5.7%.

От “Галъп“ отбелязват, че Радев засега запазва преднината си, но е възможно заради ситуацията около зелените сертификати и други проблеми да се стигне и до втори тур срещу Анастас Герджиков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *