Андрей Райчев: Гигантско значение има кой ще е втори

Радев ще спечели, ГЕРБ ще са първи, ДПС демонстрират сила, казва социологът пред „Стандарт“

 

– Господин Райчев, в интервю миналата седмица казахте, че давате по 35% на ГЕРБ-ДПС и на партиите на протеста. Има ли промяна в прогнозата Ви с оглед на ситуацията от последните дни?

– Трите партии на протеста – ИТН, „Продължаваме промяната“ и „Да, България“, дори смятам без влизането на ИБГНИ, са с по около 10% средно – общо ще прави 30-35%. ГЕРБ каквото и да направи, едва ли ще има над 25%. И ДПС 10% – общо 35%. Това означава, че на БСП ролята ще е решаваща.

– Мислите ли, че част от електората на БСП няма да излезе да гласува от страх заради пандемията и това ще промени картината?

– Как мога да знам? Миналия път нищо такова не видяхме. Но сега може и да се наблюдава.  Нова е ситуацията. Много хора се изплашиха от разпространението на вируса. Страх виждаме и с ваксините. От ковид ги е страх и от това, което ще ги спаси, също ги е страх. Това е леко психопатична ситуация.  Инжекции, които се бият всеки ден, докараха хората до психоза. Имаме масова психоза – стотици хиляди хора са в невротично състояние. Това не е здраве и не е в телата, а в главата.

– Някои социолози прогнозират, че битката ще е за второто място. Къде виждате БСП?

– Второто място има гигантско политическо значение. Ако втори са „Продължаваме промяната“ или ИТН, тогава инициативята ще бъде: Хайде да се обединим. „Продължаваме промяната“ ще поканят веднага БСП, те го твърдят отдавна. Но си представете, че втора сила е БСП. И ако ДБ пак се фръцнат и кажат: „Не може с вашия мандат, вие сте прокажени, махнете се, не ви искаме“,  а на третия етап – елате ни на гости. Представете си, че казвам на една госпожица – „вие сте миризливка, не искам да се доближавате!“. След което звъня по телефона и казвам: „А сега в моя мандат ела да ми помагаш“. И как става това? Те ще я обидят, а след това ще я канят.Може би няма да я обидят, сега ще видим, но все пак ако не БСП е втора сила, по-лесно и бързо ще станат преговорите.Възможен е и сценарий БСП да вземе мандата и пак да се спъне в този казус, както няколко пъти досега. А какво й пречи на БСП да каже: „Аз признавам правителство на малцинството и приемам подкрепа на ГЕРБ“? Или ГЕРБ да направи такова нещо? Всякакви възможности има. И отново се иска тези хора да покажат зрялост – сериозни ли са тези, които искат да ни управляват или ще се подпишат под окончателния си фалит?

– А с ДПС как виждате ситуацията на фона на тази неяснота сред другите партии?

– Фактът, че имат кандидат за президент партиен лидер се прави за по-голяма мобилизация на техния електорат и да се демонстрира сила. Те показват сила и с появата на господин Пеевски обратно. Но те са 300 000 души електорат, това не е решаващо.

– Как виждате балотажа за президент?

– Не би трябвало Радев да има проблем да победи със солидна преднина. Да, има затруднения в момента, предполагам, че гласовете на ДПС ще прелеят към Герджиков, но всичко показва, че Радев ще спечели. Този факт, както и фактът, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила, изгледжат най-сигурни.

– В крайна сметка ще имаме ли правителство въпреки всичките обструкции, които посочихте?

– Политиците трябва да са луди, за да не го направят. Като казвам луди, имам предвид хора, които си играят със съдбата на останалите. Има един руски поет – Арсений Тарковски, едно от стихотворенията му завършва така: „Когато ни преследваше съдбата, тъй както някой луд с бръснач в ръка“.  Политиците не трябва да си играят с бръснача.

„Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *