В 15 области безработицата скочи над 10%

В 15 от 28 области безработицата е над 10% при средно равнище за страната от 9%, сочат данните от анализ на Агенцията по заетостта за май. Спрямо март – месеца, в който бе обявено извънредното положение, те са с 4 повече, а в сравнение с април са с един по-малко.

Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по 9 безработни. Най-висока е безработицата във Видин – 16,5%, а най-ниска е в София-град – 4,4%. В Плевен за 1 работно място се конкурират средно 20 души, докато в София са четирима.

Главният експерт “Пазар на труда” в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че през май има тенденция за намаление на безработицата спрямо април, което се дължи основно на сезонната заетост.

През първото тримесечие на 2020 г. общите разходи на работодателите за 1 отработен час от наетите нарастват с 10,2% спрямо същия период на 2019 г., сочат предварителните данни на НСИ. Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в образованието – с 25,9%, операциите с недвижими имоти (с 23,2%) и хотелиерството и ресторантьорството (с 13,5%).

Междувременно бившият социален министър Иван Нейков коментира, че договарянето на минималните заплати по сектори и браншове е прибързано и ще доведе до още по-голям хаос, а споразумението няма да има действителен икономически ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *