В какво да инвестираме спестяванията си?

По време на криза парите се обезценяват, затова инвестирайте, съветват експерти

 

За разлика от миналата година, когато всеки гледаше да спести пари и не смееше да инвестира в нищо, то тази година нещата са по-различни. Все повече хора, които са спестили пари по време на пандемията искат да инвестират разумно. Много се юрнаха да купуват апартаменти, за да вложат парите си в недвижимо имущество, което се води инвестиция с малък риск. Експерти обаче са категорични, че тази инвестиция в България вече не е толкова добра, колкото беше преди години.

Когато обмисляте най-добрият начин за инвестиране на пари, първият фактор, който трябва да вземете пари, е с колко разполагате. На второ място – кога и колко дълго планирате да задържите парите си в дадена инвестиция; и на трето – как се отнасяте към риска.

Ако разполагате с по-малка сума, е по-добре да предприемете по-умерена стратегия по отношение на риска, при която запазването на капитала е по-важно. Ако пък сте по-млади и планирате да задържите инвестицията си в даден актив за по-дълъг период от време, може да сте по-склонни да поемате по-големи рискове.

Има много калкулатори за толерантност към риска, където отговаряте на няколко въпроса, чрез които се определя вашият рисков профил.

Що се отнася до златото, и към момента то е добро средство, но ако планирате дългосрочна инвестиция, тъй като цената ми последните две години не е е много постоянна.

Попринцип вложенията в криптовалути се считат за високорискови, но вече много хора се ориентират към тях, защото вярват в бъдещето на разплащателни средства извън валутите.

По време на стагфлация, според експерти, суровините са най-удачни за инвестиция, освен това са бенефициент както от Зелената сделка, така и от много други публични инвестиции. Настоящата геополитическа ситуация също е позитивна за суровините. Според представянето си те се намират в началото на нова дългосрочна възходяща вълна.

Енергийните компании въпреки възхода си, все още са много близо като оценъчни съотношения до дъната си от Глобалната финансова криза през 2008 г. Очакванията са за рекордни печалби в сектора в следващите 12 месеца, заради поскъпването на продуктите, които те произвеждат.

Здравеопазването е сектор с дефанзивен характер, който е устойчив на рецесионна среда, а също така е сектор с високи дивиденти. За последните 6 рецесии компаниите в сектора увеличават печалбите си, за разлика от всички други сектори.

Risk-neutral стратегиите могат да печелят дори при падащи пазари, защото разчитат на това, че компаниите, които те са подбрали ще падат по-малко от пазара. Те залагат на теми и трендове с добър дългосрочен потенциал като енергиен преход, биотехнологии, искуствен интелект, иновации и др.

Какво трябва да имате предвид преди да направите инвестиция?

При стагфлация кешът не предпазва парите, трябва да се инвестира.

Да се инвестира с дългосрочен възглед – възможно е да има още колебания в пазара, но исторически инвестицията в акции винаги се отплаща.

Да се инвестират средства, които НЕ са ни необходими за текущи нужди.

Да се подготвим психически за по-висока волатилност и да не реагираме при всяко колебание на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *